Hlavní obsah

Německo odškodní oběti násilného dopingu v NDR

Právo, DPA, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý olympijský sportovní svaz (DOSB) odškodní všechny oběti násilného dopingu, kterým někdejší východoněmecký režim pomáhal sportovcům k lepším výkonům, mnohým z nich ale zničil zdraví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Lékaři z NDR maskovali anabolika jako vitamíny nebo antibiotika

Článek

Sportovní svaz totiž včera v Berlíně uzavřel mimosoudní dohodu se zástupci celkem 167 doposud uznaných obětí dopingu. Každý postižený tak dostane jednorázové odškodnění ve výši 9250 eur (258 tisíc Kč). "Podpisem dohody jsme si symbolicky podali ruce. Žaloby už jsou věcí minulosti," řekl v televizi ARD advokát Michael Lehner.

Na výplatách, které začnou v únoru příštího roku, se bude podílet také německý stát, a to prostřednictvím dosud nevyčerpaných přebytků z fotbalového šampionátu.

Sportovní historik Giselher Spitzer ARD potvrdil, že doping byl v tehdejším východním Německu mimořádně rozšířený. "Velká masa sportovců ho dostávala, aniž by to tušila. Jen malá část z nich měla k dispozici nějaké informace," řekl s tím, že vysoké dávky nepovolených látek lékaři maskovali jako vitamíny či antibiotika.

Podle Spitzera je necelá dvoustovka odškodněných jen špičkou ledovce, postižených prý může být daleko více. "Mnoho sportovců si myslí, že se jich to netýká, protože si nevzpomínají, že by dostávali nějaké pilulky či injekce," dodal. Celkový počet vrcholových sportovců, kteří doping v NDR brali, se odhaduje na 10 tisíc.

Doposud nejznámějším případem dopingové oběti někdejší NDR je Andreas Krieger, který na sklonku 70. a 80. let tehdy ještě coby Heide Kriegerová patřil mezi nejnadějnější světové koulařky.

Soud v roce 2001 rozhodl, že sklon Kriegerové k transsexualitě podnítilo podávání vysokých dávek anabolik, a odsoudil někdejšího východoněmeckého sportovního funkcionáře Manfreda Ewalda ke dvouletému podmínečnému trestu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám