Hlavní obsah

Násilí na polských školách mají vyřešit uniformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Školáci v Polsku budou možná muset nosit uniformy. Navrhuje to ministr školství Romana Giertych z ultrakatolické Ligy polských rodin (LPR). Argumentuje tím, že stejnokroj vymýtí nerovnost mezi dětmi z chudších a bohatších rodin a zabrání v nošení příliš odvážného oblečení. Také to může podle LPR přispívat k násilí na školách.

Článek

Z výsledku průzkumu, který ve středu zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza, se LPR trefila do černého. Zastánci uniforem prý převládají ve všech vrstvách: mezi vzdělanými i nevzdělanými, obyvateli venkova i měst, voliči levice i pravice.

Pro se vyslovilo 72 procent dotazovaných lidí, proti 24 procent a čtyři procenta se nevyjádřila. Stejnokroj by měl vybírat ředitel školy společně s rodiči. Náklady na jeho pořízení mají platit rodiče.

Nejchudším rodinám by s koupí mělo pomoci ministerstvo financí. Návrhem ministerstva školství by se parlament měl zabývat v nejbližší době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám