Hlavní obsah

Britové vyslechli klíčového svědka v cause Litviněnko

Právo, CNN, DPA, rm, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/LONDÝN/BERLÍN

Do vyšetřování vraždy bývalého agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka se zapojil i Interpol. Informovala o tom v úterý ruská tisková agentura Interfax s odvoláním na šéfa tamní pobočky této mezinárodní policejní organizace. Aféra se zatím dotkla tří zemí: Británie, kde Litviněnka v listopadu otrávilo radioaktivní polonium, Ruska a Německa. Britští vyšetřovatelé v úterý konečně vyslechli exagenta KGB Andreje Lugového.

Článek

Lugovoj se spolu s Dmitrijem Kovtunem setkal s Litviněnkem v Londýně 1. listopadu, tedy v den, kdy byl někdejší špion patrně otráven. Schůzka se konala v hotelu Millenium, kde byl nespíš Litviněnko otráven. O tom svědčí i Litviněnkův lístek na autobus, jímž přijel. V autobusu žádné stopy radioaktivity nalezeny nebyly, na místech která navštívil po setkání v hotelovém baru, už ano. .

Výslech Lugového trval tři hodiny. "Vypovídal jsem pouze jako svědek. Oficiálně mne o tom předtím informovali. Z ničeho jsem nebyl obviněn," řekl Lugovoj, který leží pro podezření na kontaminaci poloniem ve stejné nemocnici jako Kovtun. Oba muži jakýkoli podíl na vraždě Litviněnka popírají

Opatrný Berlín

Německé úřady v úterý vyvrátily podezření na otravu poloniem u čtyř osob, které přišly do styku s další stěžejní osobou aféry, Dmitrijem Kovtunem. Jeho bývalá žena, její dvě děti a její současný partner jsou v hamburské nemocnici pouze na pozorování, uvedl Gerald Kirchner ze Spolkového úřadu pro ochranu před zářením. Podle něj se u této čtveřice našly jen zbytky polonia a žádné nebezpečí jim nehrozí. Kovtun leží v moskevské nemocnici pro podezření na otravu poloniem.

V Německu se tento ruský podnikatel pohyboval krátce před tím, než odletěl do Londýna na setkání s Litviněnkem. Německá prokuratura vyšetřuje Kovtuna pro podezření z nelegálního obchodu s izotopy. Zatím ale nechává otevřenou otázku, zda se Kovtun podílel na Litviněnkově otravě.

Expert z německé Společnosti pro ochranu proti záření Sebastian Pflugbeil prohlásil, že buď jsou pachatelé diletanti, nebo zanechali stopy záměrně, aby nějak nasměrovali podezření. "Lidé z tajných služeb jsou obvykle školeni zabíjet beze stop. V tomto případě jsme narazili na doslova vyasfaltovanou dálnici do Moskvy," řekl

Německé špičky přistupují k aféře zdrženlivě, přičemž exkancléř Schröder opakovaně podpořil svého přítele a ruského prezidenta Putina, jehož označil za "ryzího demokrata". Schröder má za absurdní, že mnozí činitelé jsou "připraveni vynášet rozsudky, aniž znají fakta". Putinovi vinu připsal před smrtí právě Litviněnko, Kreml to ale ostře odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám