Hlavní obsah

Naděje na záchranu polských horníků klesá

ČTK, Novinky, gazeta.pl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KATOVICE

Naděje na záchranu horníků zavalených v jihopolském dole Halemba, kde po úterním výbuchu zahynulo nejméně osm havířů, stále klesá. Záchranáři, kteří ve středu z podzemí vyprostili těla šesti mrtvých mužů, museli již podruhé přerušit práce kvůli obavě z další exploze. Prezident Lech Kaczyński se chystá vyhlásit státní smutek, neučiní to ale, dokud se nevyjasní osud dalších 15 horníků, zavalených v tisícimetrové hloubce.

Článek

Záchranáři se obávají nejhoršího, protože v podzemí chybí vzduch a panují tam vysoké teploty. Hrozí navíc další exploze. Na povrch už záchranáři dostali šest mrtvých; další dvě těla nalezli, ale ta se dosud nacházejí v dole.

Akce asi 70 záchranářů trvala celou noc. Jejich týmy se snažily napumpovat do šachty vzduch. Práce, které zpravodajská stanice TVN24 označila za nejnáročnější záchrannou operaci v posledních desetiletích, ale museli opakovaně přerušit kvůli vysoké koncentraci metanu hrozící další explozí.

Pokusy prorazit k závalu mají pokračovat po opravě ventilace i vodních pump, po vyvětrání šachty a po odčerpání vody zalévající oblast závalu. Čeká se, že záchranné práce budou obnoveny kolem 20:00 SEČ. "Podmínky dole jsou extrémní. Je to peklo," uvedl Grzegorz Pawlaszek, předseda firmy, která důl vlastní. Záchranáři odhadují, že je od zavalených horníků dosud dělí asi 300 metrů.

Kaczyňski: Je třeba bojovat až do konce

Polský prezident Lech Kaczyński při středeční návštěvě dolu označil situaci za "velmi špatnou."

"Jsem tu dvě hodiny, ale mezitím se situace zhoršila, hrozí další výbuch ...Hovoří se dosud o osmi mrtvých, ale neskrývám, že situace je špatná, velmi špatná," řekl Kaczyński novinářům. "Nikdy není třeba ztrácet naději, třeba bojovat do konce, ale vypadá to opravdu špatně," dodal.

Vzhledem k "jiskřičce naděje" ohledně osudu 15 pohřešovaných horníků se rozhodl ještě státní smutek nevyhlásit. "Možná se podaří alespoň jednoho zachránit," dodal.

V době výbuchu bylo v podzemí 31 havířů, osm z nich se zachránilo.

Metan vybuchl v úterý kolem 16:30, podle informací vedení dolu byl výbuch nečekaný a nic jej nepředznamenalo. [celá zpráva] Okamžitě po neštěstí byly zahájeny záchranné práce, osm horníků se podařilo dostat  na povrch. Osud patnácti není znám. Pokud byly v boční štole, mohli přežít, v hlavní by je ale síla výbuchu okamžitě zabila.

Šance horníků na přežití se zmenšují, případným přeživším hrozí, že se udusí. V hloubce 1030 metrů panují běžně teploty mezi 40-50 stupni. Teplota při výbuchu mohla dosahovat až 1000 stupňů a popálila i havíře, vzdálené 500 metrů od místa exploze. Navíc hrozí další výbuch důlních plynů. 

Pomoc rodinám

Ministryně práce Anna Kalataová už slíbila okamžitou vládní pomoc pro pozůstalé. Každá rodina má dostat odškodné 10 000 zlotých (73 500 Kč), navíc 5 000 na pohřeb a tisíc zlotých na každého pozůstalého. Prezident chce ze svého fondu přidat každé rodině okolo 12 000 zlotých, protože horník v polském Slezsku bývá jediným živitelem rodiny.

Humanitární organizace Caritas z katovické arcidiecéze již zřídila konto, na které dárci mohou posílat peníze pro rodiny obětí neštěstí. Prokuratura v Gliwicích zahájila vyšetřování tohoto případu.

Rodiny nezvěstných stále doufají, že se shledají se svými blízkými. "Jsou tu ženy, matky, děti horníků. Čekají. Jsou už velmi unaveni. V hornické jídelně, kde se shromáždili, panuje ticho, ale určitě i naděje," uvedla psycholožka Izabela Olszewská, která dorazila od vratislavských hasičů. Psychologové zatím poskytli pomoc 12 lidem.

Za pohřešované horníky se modlí i katoličtí biskupové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám