Hlavní obsah

Znečištěné ovzduší dusí Polsko, mnohde je na tom hůř než Peking

Právo, Pavol Minarik
Polsko

Jeden z největších problémů Polska představuje dlouhodobě a katastrofálně znečištěné ovzduší. Podle zjištění Světové zdravotnické organizace (WHO) až 33 z 50 nejvíce znečištěných evropských měst leží v Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Smog v Krakově (ilustrační foto).

Článek

Velká města jako Varšava, Krakov, Katovice, ale nejen ta, halí hlavně koncem podzimu a během celé zimy smog víc než Peking, Šanghaj či Dillí. Koncentrace škodlivých látek v ovzduší zejména na jihu země překračuje povolenou mez o tisíc i více procent, což staví Polsko v tomto směru na první místo v EU. Podle studií ekologické organizace Greenpeace umírá předčasně v důsledku znečištění ovzduší na 40 tisíc lidí ročně.

Hlavní příčina, proč Poláci dýchají nejšpinavější vzduch na kontinentu, spočívá především ve spalování nekvalitního uhlí, ale i v topení v zastaralých kotlích ve statisících domácností. Navíc hlavní a v podstatě jediný zdroj polské elektrické energie pochází z technologicky zastaralých tepelných elektráren na uhlí.

Polsko v roce 1982 sice začalo v Žarnowci u Gdaňsku budovat jadernou elektrárnu, avšak v roce 1989 vláda kvůli katastrofě v Černobylu stavbu zastavila. Přestože se proinvestovaly přes dvě miliardy dolarů, ani jeden ze čtyř plánovaných bloků nebyl dokončen - a zřejmě už ani nebude.

Dvacetinásobně překročená mez

Podle norem platných v Evropské unii míra znečištění nebezpečnými prachovými částicemi PM10 nesmí na metr krychlový vzduchu překročit 50 mikrogramů. Limit se podle listu Gazeta Wyborcza stabilně daří udržet pouze ve Štětíně na severovýchodě země. Jinde bývají hodnoty smogu zpravidla vyšší. A nejhorší situace panuje na jihu, hlavně v Krakově a v okolí. V městečku Skala začátkem letošního roku naměřili neuvěřitelných 979 mikrogramu, tedy téměř dvacetinásobek povoleného limitu. Jde o jednu z nejhorších úrovní na světě.

Koncentrace škodlivin v ovzduší zejména na jihu země překračuje povolenou mez o tisíc i více procent

Pro srovnání - v médiích často propíraném Pekingu ve stejné době dosáhly prachové částice hranice 737 mikrogramů. Ve čtyřtisícovém městečku Skala se přitom lidé doslova dusili. Navíc se právem obávají dlouhodobých následků - jsou vystaveni velkému riziku vzniku rakoviny, astmatu či těžkých alergií. „Už se u nás nedá vyjít ani na ulici, o sportování či turistice ani nemluvě. Musíme mít stále zavřená okna, abychom vůbec mohli dýchat,“ řekl pro televizi TVN24 primátor města Tadeusz Durlak.

Většina obyvatel města stále topí ve starých kotlích a navíc nekvalitním uhlím, neboť, jak sami říkají, na nové a lepší kotle prostě nemají peníze. „Můj měsíční příjem činí 800 zlotých (asi pět tisíc Kč) a takových je nás tu hodně,“ postěžovala si starší paní televizním reportérům. Ve městě Zywiec, necelých 15 kilometrů jižně od města BielskoBialá, překročilo znečištění ovzduší normu o více než tisíc procent.

Lidé topí, čím se dá - i smetím

„Ve vzduchu je cítit, že lidé topí vším, čím se jen dá dům vyhřát - starým nábytkem, smetím, plasty nevyjímaje,“ řekl TVN24 Wojciech Koscielny, zakladatel občanského sdružení Zyiwiecki smog - stop. Dodal, že z kritické situace jsou jen dvě východiska -  buď se odstěhovat, nebo začít urychleně něco dělat pro záchranu zdraví lidí.

„V přepočtu na jednoho občana v Polsku vdechujeme nejvíce smrtonosného benzopyrenu v Evropě. Potřebujeme opravdového státníka, polského Churchilla -  někoho, kdo se dokáže postavit před lid a otevřeně mu říct, že situace s polským ovzduším je dramatická a že je nejvyšší čas udělat změnu,“ shrnul ekolog Kamil Wyszkowski.

Problém špinavého polského ovzduší podle něj ani tak nezpůsobují komíny velkých továren. Ty spalují kvalitnější uhlí a navíc mají namontované filtry. Statistiky ukazují, že pouze 10 procent znečištění je z průmyslu, dalších deset procent z automobilových výfuků.

Jenže právě až 80 procent jde na vrub tomu, čím a v čem lidé topí v domácnostech a také čím se často topí i v menších podnicích a institucích. Problém je v tom, že jen 18 procent kotlů je moderních, automatických a ostatních 82 procent jsou zastaralé a bez filtrů, v nichž lze spalovat všechno bez omezení.

Smutný primát drží Krakov
Polská města se podle WHO pravidelně umisťují na čelních pozicích v žebříčku nejznečištěnějších měst v Evropské unii
Nejhorší situace je v Krakově, který leží v kotlině a smog tam dosahuje až dvacetinásobku povolené hranice
Zastaralé kotle při vytápění domácností, spalování nekvalitního uhlí, ale i odpadu patří k hlavním problémům země
Výraznou součástí polské energetické strategie je těžební průmysl, který zaměstnává přes 100 tisíc horníků, a 90 procent energie pochází z uhlí
Polsko dosáhlo v Evropě největšího znečištění ovzduší - až čtyřnásobně překračuje normu koncentrace karcinogenního benzopyrenu a porušuje polská i unijní pravidla

Reklama

Výběr článků

Načítám