Hlavní obsah

Znásilněte Židovky, hlásali propalestinští demonstranti v Londýně

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Židovskými čtvrtěmi Londýna v neděli odpoledne projel konvoj podporovatelů Palestinců, kteří do megafonu křičeli nehorázné vulgární antisemitské nadávky a výhrůžky. Zachycuje to video kolující na sociálních sítích. Metropolitní policie následně uvedla, že zatkla čtyři muže z důvodu možného spáchání rasově motivovaných přestupků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Je*at je všechny. Je*at jejich matky, je*at jejich dcery, dejte najevo podporu Palestině. Znásilněte jejich dcery – takový vzkaz musíme vyslat. Prosím udělejte to pro ty nebohé děti v Gaze,“ je slyšet z megafonu.

Video bylo natočeno v oblasti St John’s Wood na severu Londýna, kde část židovské komunity bydlí. Podle dostupných informací se mělo jednat o auta, která se odtrhla od pokojných demonstrací v centru města.

Co když půjdu sám domů a budu mít na sobě něco, podle čeho lidé poznají, že jsem Žid? Co se stane?
autor videa

„Zrovna se zastavili na semaforech, takže jsem měl možnost to natočit,“ popsal stanici BBC autor videa. Když uslyšel, co křičí, rozplakal se.

„Cítil jsem se vystrašeně a zhnuseně, že se tohle v této zemi děje. Co když půjdu sám domů a budu mít na sobě něco, podle čeho lidé poznají, že jsem Žid? Co se stane?“ ptal se autor záznamu.

Přežil jen pětiměsíční kojenec. Matka se čtyřmi dětmi zemřela při útoku na Gazu

Blízký a Střední východ

Metropolitní policie následně uvedla, že nad Londýn vyslala helikoptéru, která pomohla jedno z aut vystopovat. Policisté ho vypátrali ještě týž večer a pro podezření ze spáchání rasisticky motivovaného přestupku na místě zatkli čtyři muže.

Britskou veřejnost incident šokoval, premiér Boris Johnson označil incident za „ostudný“. „V naší společnosti není pro antisemitismus místo,“ napsal na Twitteru.

Lidskoprávní organizace Community Security Trust, která dohlíží na bezpečnost Židů v Británii, uvedla, že je zaplavena hlášeními ze čtvrtí Hendon, Hampsted, Golders Green, Swiss Cottage a Finchley Road.

Policie následně ujistila, že v židovských čtvrtích posílí bezpečnost.

Demonstrace napříč Evropou

V sobotu se v Londýně konal několikatisícový pochod na podporu Palestinců. Organizátoři z řad pacifistických, muslimských a propalestinských sdružení vyzývali britskou vládu, aby zasáhla a přiměla Izrael přerušit vojenskou operaci a aby ukončila veškerou podporu Izraele. Akce se účastnil například někdejší lídr labouristů Jeremy Corbyn.

Před izraelskou ambasádou v Praze protestovali příznivci Palestiny i Izraele

Domácí

Demonstrace na podporu Palestiny se ale o víkendu nekonaly jen v Anglii, ale například také v Madridu, Praze, Bruselu, Berlíně či ve Francii.

Vzájemné ostřelování Izraele a Pásma Gazy trvá už týden a vyžádalo si na dvě stě obětí. Podle palestinských zdravotníků zemřelo v Pásmu Gazy k nedělnímu večeru 197 lidí včetně žen a nezletilých a na 1200 další lidí tam bylo zraněno. V Izraeli při raketovém ostřelování, s nímž začalo minulé pondělí večer hnutí Hamás po několikadenních střetech Palestinců s policií ve východním Jeruzalémě, zemřelo deset lidí včetně dvou dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám