Hlavní obsah

Bush udělil sedm "vánočních" milostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký prezident George Bush udělil v pondělí u příležitosti vánočních svátků první milosti od nástupu do funkce v roce 2001. Prezidentské přízni se těšilo sedm mužů, kterým byly zahlazeny tresty za menší trestné činy, od drobných podvodů po falšování údajů na tachometru automobilu.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA George Bush u vánočního stromku v Bílém domě,

Článek

Bush je na udělování milostí skoupý jako prezident a příliš jimi neplýtval ani v úřadu texaského guvernéra. Vtipálkové z amerického tisku uvedli, že Bushův prezidentský pardon pocítili jedině krocani, kterým je symbolicky darován život místo zaříznutí při ceremonii pořádané každý rok v Bílém domě u příležitosti Dne díkůvzdání.

Mezi sedmi omilostněnými šťastlivci jsou například někdejší poštovní úředník, který kradl peníze z poštovních zásilek, aby měl na heroin, a muž ze státu Wisconsin, který odmítl nastoupit v roce 1957 do armády z náboženského přesvědčení.

Znevážil Clinton milosti?

Prezidentské milosti znevážil na konci svého úřadování Bushův předchůdce Bill Clinton. Doslova v posledních hodinách prominul tresty a stíhání 140 lidem včetně několika osobních přátel a velkých finančních sponzorů Demokratické strany.

Bílý dům zdůraznil, že nynější milosti prošly řádným administrativním postupem, počínaje žádostí podanou ministerstvu spravedlnosti, které doporučí její kladné vyřízení nebo zamítnutí.

Tyto případy mají společné to, že každý omilostněný spáchal relativně malý trestný čin před mnoha lety, odpykal si trest vězení nebo zkušební dobu, zaplatil pokuty, které měl, žil příkladným životem a byl pozitivním přínosem ve své komunitě," uvedla mluvčí Bílého domu Ashley Snee.

Odmítnuto 569 žádostí

Bush zatím odmítl 569 žádostí o milost a 2476 čeká na rozhodnutí. Pozvolný rozběh milostí je podle amerického tisku typický pro prezidenty v posledním dvacetiletí. Bushův otec, který stál v čele USA, na přelomu osmdesátých a devadesátých let, vydal v prvních dvou letech úřadování devět milostí a za čtyři roky vyřídil celkem kladně 74 žádostí. Bill Clinton úřadoval osm let, ale v prvních dvou letech nedal milost žádnou, ve třetím roce 53 a za oba prezidentské mandáty 396. Prezident Ronald Reagan omilostnil v prvních dvou letech 85 osob, zatímco jeho předchůdce Jimmy Carter neposkytl v prvním roce žádnou a ve druhém 162 milostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám