Hlavní obsah

Zemřela Madeleine Albrightová

Aktualizováno

Ve věku 84 let zemřela bývalá americká ministryně zahraničí s československými kořeny Madeleine Albrightová. Informovala o tom její rodina. Příčinou smrti byla rakovina.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Madeline Albrightová na snímku z roku 2007

Článek

„Se zlomeným srdcem oznamujeme, že Dr. Madeleine K. Albrightová, 64. ministryně zahraničních věcí USA a první žena v tomto úřadě, během dnešního dne zemřela. Příčinou smrti byla rakovina. Byla obklopena rodinou a přáteli. Ztratili jsme milující matku, babičku, sestru, tetu a kamarádku,” stojí v prohlášení rodiny.

Albrightová byla historicky první ženou, která zastávala úřad šéfky diplomacie USA. Ve funkci byla čtyři roky, od roku 1997 do 2001 v administrativě demokratického prezidenta Billa Clintona. Předtím pracovala jako velvyslankyně USA při OSN.

Albrightová se narodila 15. května 1937 na pražském Smíchově. Její otec Josef Korbel byl československý diplomat. Hned po začátku nacistické okupace utekl spolu s rodinou do Londýna. Po válce a po komunistickém převratu se rodina usadila ve Spojených státech v Coloradu.

Studovala politologii na univerzitě Wellesley College a na Kolumbijské univerzitě. Ve Washingtonu pracovala už za prezidenta Jimmyho Cartera, kde měla na starosti vztahy s Kongresem. Od roku 1993 do 1997 byla velvyslankyní USA při OSN.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Madeleine Albrightovám na snímku z března 2019

Ministryní zahraničí byla v Clintonově administrativě od ledna 1997 do ledna 2001. Sehrála zásadní roli při přijetí Česka, Polska a Maďarska do NATO. Prosazovala, aby NATO zasáhl na Balkáně a zastavil genocidu a etnické čistky, usilovala o omezení šíření jaderných zbraní a zasazovala se o lidská práva a demokracii po celém světě.

Varovala před invazí na Ukrajinu

V květnu 2012 jí Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody. Napsala šest knih, z nichž poslední, Fašismus - Varování, vyšla v roce 2018.

Namísto toho, aby Rusku vydláždila cestu k velikosti, invaze na Ukrajinu by Putinovi přinesla hanbu, protože by jeho země zanechala diplomaticky izolovanou, ekonomicky ochromenou a strategicky zranitelnou tváří v tvář silnější a jednotnější západní alianci.
Madeleine Albrightová

Měsíc před zahájením ruské invaze na Ukrajinu napsala komentář pro deník New York Times, ve kterém ruského vládce Vladimira Putina varovala, že se agresí na Ukrajině dopustí „historické chyby”, která bude mít devastující následky pro jeho zemi.

„Namísto toho, aby Rusku vydláždila cestu k velikosti, invaze na Ukrajinu by Putinovi přinesla hanbu, protože by jeho země zanechala diplomaticky izolovanou, ekonomicky ochromenou a strategicky zranitelnou tváří v tvář silnější a jednotnější západní alianci," napsala Albrightová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám