Hlavní obsah

Státy ruší přísná omezení pro homosexuální dárce krve. Ledy prolomil koronavirus

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský parlament bude tento týden projednávat, zda zrušit restrikce pro gaye, kteří chtějí darovat krev. Ti jsou ministerstvem zdravotnictví považováni za rizikovou skupinu a při darování krve musí počkat čtyři měsíce, během kterého musí dodržet celibát. Ještě v dubnu to však byl celý rok, podobně jako v USA či v České republice. Ke snížení lhůty přispěla potřeba krevní plazmy během koronavirové pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Na konci června schválil speciální výbor francouzského parlamentu dodatek ke bioetickému zákonu, který určuje, že „kritéria výběru dárců nemohou být založena na pohlaví partnera, se kterým měl dárce sexuální vztah“.

Tento dodatek by tak zrušil omezení, kterému při darování krve či krevní plazmy čelí zejména homosexuální muži. Po dárcích je totiž požadováno, aby čtyři měsíce před odběrem neměli anální pohlavní styk s jiným mužem. Podobná restrikce pak platí i pro sexuální partnerky mužů, kteří měli homosexuální styk.

Ještě v dubnu tato lhůta činila 12 měsíců stejně jako v USA či České republice. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová však v březnu lhůtu snížila na 16 týdnů z důvodů potřeby dárců krevní plazmy.

Mluvme o rizikovém chování, ne rizikové skupině, nabádá organizace

Zákazy dárcovství byly zavedeny v 80. letech v obavách z šíření viru HIV. Podle mezinárodní organizace UNAIDS (program OSN pro boj proti HIV/AIDS) je šance na nakažení virem HIV při análním styku mezi muži až 22krát větší než při jiných variantách pohlavního styku.

Tisíce lidí v Paříži žádaly zákaz umělého oplodnění pro ženy bez muže

Evropa

Clément Molizon, mluvčí francouzské LGBT organizace SOS Homophobie, však namítá, že podobná stereotypizace je přežitkem minulosti, kdy byla homosexuální komunita považována za vysoce promiskuitní.

„Nedává smysl mluvit o vysoce rizikové skupině. Lepší je mluvit o vysoce rizikovém chování,“ uvedl Molizon pro server Euronews. „Pokud jste ve vztahu a jste věrní, není důvod, proč byste nemohl darovat krev,“ dodal.

Za snížení lhůty v USA může koronavirus 

K podobnému snížení lhůty přistoupili i v USA, kde kvůli pandemii došlo k výpadku zásob darované krve a krevní plazmy. Roční celibát dárců z řad gayů tam FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) v dubnu snížil na tři měsíce.

„Politiku některých kritérií způsobilosti dárců lze změnit, aniž by to ohrozilo bezpečnost krevních dodávek,“ uvedl FDA s tím, že snížená lhůta nejspíš zůstane i po skončení koronavirové krize.

K podobnému snížení došlo ve Velké Británii v roce 2017 (s výjimkou Severního Irska, které k němu přistoupilo letos), v Dánsku (březen 2020) nebo třeba v Kanadě (2019).

Homosexuálové mohou dát krev, jen když nemají jeden rok sex

Domácí

V některých zemích, jako je třeba Španělsko, Lotyšsko nebo Rusko, žádná lhůta neexistuje. Jiné země naopak gayům darování krve neumožňují. Sem patří třeba Rakousko, Čína nebo Slovinsko a do roku 2015 právě i Francie.

V Česku roční lhůta a dotazníky

V České republice stále platí pravidlo jednoroční sexuální abstinence, naše země však v roce 1996 byla mezi prvními, které darování krve gayům povolily.

Pohlavní styk mezi muži není v rámci omezení nijak definován, dotyčný před odběrem vyplňuje pouze dotazník, jehož pravdivost však nikdo neověřuje.

Dochází tak k případům, kdy gayové svou orientaci či podrobnosti o milostném životě zatajují. Darovaná krev je však na HIV a další choroby testována standardně, takže ani zatajení těchto informací neznamená pro příjemce krve riziko přenosu nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám