Hlavní obsah

Zeman představil na Ukrajině vizi ČR jako průmyslového centra

Novinky, Jiří Ovčáček (Doněck)
Doněck

Prezident Miloš Zeman v úterý zamířil na návštěvu ukrajinského Doněcku, odkud pochází jeho ukrajinský protějšek Viktor Janukovyč. Na podnikatelském semináři Zeman hovořil o ČR jako o zemi, která byla průmyslovým centrem střední Evropy a znovu se jím chce stát.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Český prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho ukrajinský protějšek Viktor Janukovyč

Článek

Zeman poslední den pobytu na Ukrajině poukázal v projevu na česko-ukrajinském podnikatelském semináři, že se v zemích Koruny české v rámci Rakouska-Uherska koncentrovalo více než 70 procent všeho průmyslu. „Byli jsme průmyslovým centrem střední Evropy,“ poznamenal český prezident.

ČR má podle něj ambici na tuto tradici navázat. „Stále se snažíme tímto centrem stát,“ řekl Zeman. Zároveň vyjádřil nesouhlas s těmi, kteří průmysl zavrhují a hovoří o upřednostňování například sektoru služeb. V oblasti průmyslu jsou podle něj třeba nové investice a inovace.

Setkání s nejbohatším Ukrajincem

Do programu českého prezidenta v Doněcku bylo zařazeno i setkání s nejbohatším Ukrajincem, prezidentem fotbalového klubu FK Šachtar Doněck Rinatem Achmetovem. Schůzka byla naplánována do Donbas Arény. Zeman si arénu prohlédl. Jednání bylo přátelské a o 15 minut delší, než bylo v plánu.

Achmetov vlastní finanční a průmyslový holding SCM Holdings a byl zařazen mezi 50 nejbohatších lidí na světě. Navíc je poslancem Strany regionů, za kterou byl zvolen prezidentem právě Janukovyč. A má to být Achmetov, kdo tlačí ukrajinskou hlavu státu směrem k EU. Tuto ambici český prezident ostatně na Ukrajině několikrát podpořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám