Hlavní obsah

Zelenskyj vyzval Evropany, aby přijeli bránit Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se aktivně zapojili do obrany Ukrajiny a Evropy, píše v pátek ukrajinská agentura Unian. Na občany evropských zemí rovněž apeloval, aby od vlád ve svých zemí žádali větší finanční a vojenskou pomoc Ukrajině.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Pokud v Evropě máte bojové zkušenosti a nechcete se dívat na nerozhodnost politiků, můžete přijet do naší země a společně s námi bránit Evropu,” řekl Zelenskyj. Ukrajina se od čtvrtečního rána brání invazi ruských ozbrojených sil.

Zelenskyj kromě toho také vyzval k demonstracím proti ruské invazi. „Jděte na náměstí ve svém městě a požadujte mír pro Evropu a Ukrajinu, konec této války,” řekl Zelenskyj. Lidé podle něj mohou pomoci také tak, že se obrátí na ukrajinské ambasády a nabídnou svoji pomoc.

Mapa: Jak Rusové útočí na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Útok Ruska na Ukrajinu označil Zelenskyj za začátek války proti Evropě a základním evropským lidským právům a přirovnal ho k bojům druhé světové války.

„Kolony tanků a nálety se v maximální míře podobají tomu, co Evropa zažila dávno, v době druhé světové války, a o čem říkala ‚už nikdy‘. A teď tohle! Je to opět tady,” varoval Zelenskyj.

Zelenskyj: Rusové mě chtějí zabít, jednotky už jsou v Kyjevě

Evropa

Ukrajinský prezident také poděkoval za nové sankce západních zemí proti Rusku. Podotkl ale, že tyto postihy zatím bojům na Ukrajině nezabránily, a vyzval Západ, aby začal jednat o vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, úplné izolaci Ruska, odvolání diplomatů ze země, ropném embargu a uzavření vzdušného prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám