Hlavní obsah

Zelenskyj požádal o okamžité přijetí Ukrajiny do EU

Kyjev
Aktualizováno

Po další noci ruských útoků se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět obrátil k veřejnosti. Každý z nás je teď bojovníkem, řekl.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Rozhodl se proto propustit z vězení lidi s bojovými zkušenostmi, kteří se zavážou, že budou bojovat s Rusy, aby „kompenzovali svou vinu“. Současně požádal EU o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury.

„Vyzýváme Evropskou unii, aby okamžitě přijala Ukrajinu za svého člena v rámci nové zvláštní procedury,” řekl v projevu, který publikoval na Telegramu. „Jsem přesvědčen, že Ukrajina si to zaslouží a že je to možné,” dodal.

Ukrajinský prezident občanům sdělil, že se jejich země ocitla v situaci, kdy se každý stává bojovníkem. V rámci stanného práva umožní propuštění vězněných lidí s bojovými zkušenostmi, aby pomohli bránit zemi a „kompenzovali svou vinu”.

Časem ano, říká von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v nedělním rozhovoru s Euronews uvedla, že Ukrajina patří do Evropské unie a blok by si přál, aby se časem stala její součástí. O vstupu nových zemí však rozhodují členské státy, které nemusí s názory EK souhlasit.

„Skutečně časem, patří k nám. Jsou jedněmi z nás a my je chceme mezi námi," řekla von der Leyenová. Její komentář přišel několik hodin poté, co se 27 zemí EU rozhodlo zaplatit dodávky zbraní na Ukrajinu, což se stalo poprvé v historii bloku.

Anketa

Jste pro přijetí Ukrajiny do Evropské unie?
Ano
54,9 %
Ne
39,4 %
Nemám názor
5,7 %
Celkem hlasovalo 55628 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám