Hlavní obsah

Ze sondy Genesis se podařilo zachránit část vzorků

– LOS ALAMOS

Z vesmírné sondy Genesis, které se při návratu neotevřel padák, se podařilo zachránit část vzorků. Oznámili vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). "Máme několik destiček, které zůstaly neporušené," uvedl fyzik Roger C. Wiens z laboratoře v Los Alamos, "Chceme se pokusit získat tolik destiček, kolik to bude možné."

Foto: Libor Knížek

Dny zámecké kuchyně 2016 na zámku v Hořovicích

Článek

Zhruba 350 destiček ze vzácných kovů a křemíku tvořilo pět disků, které byly během 884 dní trvající mise otevřené a sbíraly atomy proudící ze Slunce.

Nález neporušených destiček oživil naděje, že by vědci mohli získat atomy slunečního prachu a přidat tak nové poznatky do skládačky vědomostí o původu naší Sluneční soustavy.

Modul se ve středu se ve středu zřítil do pouště v americkém státě Utah. Neotevřel se mu padák, neboť selhala baterie. Na zem dopadl rychlostí 320 kilometrů za hodinu. Při dopadu se modul rozlomil a poškodil se přitom kontejner s destičkami. Vědci se obávali,že se destičky roztříštily jako sklo. Jejich tým přesto zahájil práci na jejich záchraně. Kontejner převezli do sterilní armádní laboratoře, kde vyndávají deštičky. Nepoškozené destičky přepraví do laboratoří NASA, kde se budou dále zkoumat.

Reklama

Související témata:

Související články

Sonda se při návratu zřítila v poušti

Americká sonda Genesis, která po tříletém pobytu ve vesmíru nesla na Zemi unikátní vzorky slunečního větru, se ve středu večer zřítila do pouště. První pomocný...

Výběr článků

Načítám