Hlavní obsah

Zavražděný bratr Kim Čong-una měl u sebe protijed

Zavražděný bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una měl s sebou v době smrti 12 lahviček s protijedem. Podle malajsijské toxikoložky šlo o látku, která se používá i k potlačení účinků nervového plynu VX, kterým byl Kim Čong-nam v únoru na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpur zavražděn, informoval ve čtvrtek zpravodajský server BBC.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Televizní stanice Fuji TV zveřejnila záběry ze smrtelného napadení Kim Čong-nama na letišti v Kuala Lumpuru

Článek

Podle toxikoložky lahvičky, které jí předala policie, obsahovaly atropin, který se mimo jiné využívá jako protijed v případě otravy nervovými plyny.

Z vraždy jsou obviněné dvě ženy původem z Indonésie a Vietnamu, kterým v případě odsouzení hrozí trest smrti. Ze zosnování smrti Kim Čong-nama malajsijské úřady podezírají severokorejské tajné služby. Pchjongjang však takové obvinění odmítá.

Na konci října se dvojice žen obžalovaných ze spáchání atentátu kvůli rekonstrukci vraždy vrátila na místo činu na mezinárodním letišti v Kuala Lumpur. Indonésanku Siti Aisyahovou a Vietnamku Doan Thi Huongovou do letištní haly doprovázela početná policejní jednotka. Obě měly na těle neprůstřelné vesty. [celá zpráva]

Mladé ženy tvrdí, že o vražedném plánu nic netušily a myslely si, že jsou součástí žertu natáčeného na skrytou kameru.

Kim Čong-nam, který i s rodinou žil v dobrovolném exilu v Macau, byl bratrem vůdce Kim Čong-una. Jejich společným otcem byl bývalý severokorejský prezident Kim Čong-il, matky měli odlišné. Kim Čong-nam se na adresu severokorejského diktátorského režimu vyjadřoval kriticky.

Reklama

Výběr článků

Načítám