Hlavní obsah

Zavalení ruští horníci se neozývají

Novinky, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Na záchranu 46 horníků uvězněných v dole Zapadnaja Kapitalnaja ve městě Šachty v jihoruské Rostovské oblasti začali horníci ze sousedních dolů razit spojovací štolu. K místu neštěstí je třeba prorazit asi 74 metrů ze sousedního dolu Komsomolské pravdy a 60 metrů z dalšího sousedního dolu V.I.Lenina.

Článek

Podle názoru expertů se možná uvězněných horníkům podařilo ukrýt v tzv. obloucích zatopeného dolu a budou moci o sobě dát vědět pomocí zvukových signálů. Zatím se však neozvali a veškeré spojení s nimi bylo od okamžiku havárie, k níž došlo včera odpoledne v 17 hodin místního času, přerušeno.

Kolik horníků žije?

Současně se zasypává větev štol, na níž došlo k havárii a průniku vody do postiženého porubu. Na místo dorazili i záchranáři z Kuzbasu a specialisté z Moskvy. Jako předběžná příčina neštěstí byla určena situace na sousedních dolech, kde se neprováděly pravidelné utěsňovací práce.

Do hlavní šachty tak pronikla voda, která se zřejmě po delší dobu shromažďovala ve starých podzemních prostorách. Odborníci nevylučují, že v podzemí mohlo být celé jezero.

Lékaři v Rostově na Donu ujišťují, že dokáží horníky zachránit, i když budou v podzemí uvězněni tři dny. Podle některý záchranářů, je však možné, že nyní jsou již zatopeny všechny podzemní prostory a naděje na záchranu horníků je mizivá, pokud se některým z nich nepodařilo najít právě tzv. vzduchové kapsy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám