Hlavní obsah

Zaútočili zápalnými lahvemi na ubytovnu migrantů, půjdou do vězení na pět let

Berlín

Na pět let do vězení poslal v pondělí soud v německém Rostocku dva muže, kteří se pokusili v severním Německu podpálit ubytovnu pro uprchlíky. V zařízení bylo v té době 38 lidí, z toho 18 dětí. Oba muži se k činu přiznali. Rozhodli se k němu, protože nesouhlasili s příchodem cizinců do Německa.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci v Německu. Ilustrační foto

Článek

Soud podle rozhlasové stanice NDR dvojici poslal do vězení za pokus o vraždu a za žhářství. Výši trestu stanovil po dohodě se státním zastupitelstvím a s obhájci na základě úplného doznání obou odsouzených.

Muži, kterým je nyní 25 a 26 let, se ubytovnu pokusili podpálit v říjnu 2014. Před soudem uvedli, že se cítili frustrovaní a „chtěli udělat něco proti cizincům".

Proto si vyrobili zápalné lahve a v noci je hodili na ubytovnu. Jedna z lahví podpálila stavební materiál v blízkosti budovy, druhá trávu na přilehlém pozemku. Podle výpovědi hasičů by budova velmi pravděpodobně vyhořela, kdyby se některá z lahví dostala oknem dovnitř.

Činu litují

Odsouzení během procesu uvedli, že svého činu litují, a žádali o odpuštění. Vypověděli, že přestože původně chtěli běžencům ublížit, nyní jsou rádi, že při útoku nikdo nezemřel.

Počet útoků na ubytovny pro uprchlíky v Německu se v posledním roce a půl výrazně zvýšil. V roce 2014 jich policie zaznamenala zhruba 200, loni jich bylo téměř tisíc.

Zvýšený počet násilností souvisí s uprchlickou krizí, v níž je Německo jedním z hlavních cílů běženců přicházejících do Evropské unie. Loni do Německa přišlo 1,1 miliónu migrantů, za první dva měsíce letošního roku 150 000.

Reklama

Související články

V Německu hořela ubytovna pro běžence

Pět lidí bylo zraněno při požáru ubytovny pro běžence v hesenském městě Heppenheim na západě Německa. Podle agentury Reuters to v pátek oznámila německá...

Výběr článků

Načítám