Hlavní obsah

Zasedání APEC ovládly obavy z terorismu

– BANGKOK
DPA, bh, Právo

Letošnímu zasedání Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), které v úterý skončilo v thajské metropoli, dominovala politická témata. Společné prohlášení 21 členských států obsahuje kromě výzvy k větší liberalizaci vzájemného obchodu a pokračování debat v rámci Světové obchodní organizace (WTO) především obavy z šíření mezinárodního terorismu.

Foto: kresba Libor Drobný
Článek

Delegáti summitu se shodli na tom, že teroristické skupiny je třeba "úplně a bezodkladně" zlikvidovat.

Terčem je prý každý

"Každý z nás je terčem teroristů," varoval americký ministr zahraničí Colin Powell. Dosluhující malajsijský premiér Mahathir Mohammad vzápětí obvinil USA z "obsese z terorismu" a z ignorování skutečných ekonomických témat. USA také prosadily diskusi o nebezpečí severokorejského jaderného programu. K žádné dohodě o společném postupu však nedošlo.

Thajský premiér Tchaksin Šinavatra ve své závěrečné řeči pouze neurčitě sdělil, že je třeba najít "mírové řešení na základě dialogu" a že očekává "konkrétní a ověřitelný proces vedoucí k úplné likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově."

Bush pochválil Singapur

Americký prezident George W. Bush, který se summitu APEC zúčastnil, dnes v Singapuru pokračoval ve svém turné po jihovýchodní Asii. Je to jeho první návštěva v této zemi, kterou experti považují za největšího spojence USA v regionu.

"Jsem velmi spokojen se singapurskou vládou a jejich reakcí na terorismus. Jsou silní a rezolutní," prohlásil Bush, který v září podepsal se Singapurem dohodu o volném obchodu.

Podobná dohoda je podle Bushe "nezbytná pro tvorbu pracovních míst", experti nicméně varují, že dlouhodobě vede ke zlevňování asijských produktů v USA a ztrátě konkurenceschopnosti amerických firem.

Reklama

Související články

Myši ochutnají jídla pro politiky

Myši děsí, jsou domácími mazlíčky a mohou zachránit životy hlav států. O poslední možnosti uvažovali úředníci v Thajsku, kde se brzy setkají na summitu Rady...

Výběr článků

Načítám