Hlavní obsah

Zamilovala se do něj, přitom ji špehoval pro policii. Britka vysoudila miliony

– Londýn

Metopolitní policie v Londýně musí zaplatit desítky tisíc liber jako odškodné Kate Wilsonové, kterou téměř dva roky vodil za nos její přítel – ve skutečnosti policista v utajení. Měl za úkol ji špehovat a sbírat na ni informace kvůli jejímu eko-aktivismu. V přelomovém rozsudku nyní soud rozhodl, že policie porušila lidská práva, informuje rádio LBC.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistka Kate Wilsonová

Článek

Jednačtyřicetiletá ekologická aktivista navázala vztah s jistým Markem Stonem v roce 2003 krátce poté, co se potkali. Prožili spolu více než roční „románek”, který skončil v přátelském duchu, když se žena přestěhovala do Španělska.

Pět let na to ale Wilsonová zjistila, že Mark Stone ve skutečnosti neexistuje a že šlo jen o krycí jméno policisty Marka Kennedyho – ženatého muže, kterému dala metropolitní policie za úkol špehovat aktivisty.

Wilsonová žalovala policii za porušení hned několika svých práv - šlo podle ní o ponižující a nedůstojné zacházení, omezování na osobní svobodě a omezení na svobodě vyjadřování.

V pondělí rozhodl speciální soud Investigatory Powers Tribunal (IPT), který se zabývá případy překračování pravomocí tajných služeb, že policisté jednali v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech. Metropolitní policii nařídil vyplatit ženě odškodné ve výši 230 tisíc liber (6,7 milionu korun).

Británie má problém se znásilňujícími policisty

Evropa

Kennedy měl v době plnění svého úkolu sexuální vztah s nejméně deseti dalšími ženami, v jednom případě dotyčná odhalila pravou identitu svého partnera až po šesti letech, kdy náhodou našla jeho cestovní pas.

Tribunál k případu uvedl, že nejde o jen o to, že jeden policista využil svého utajení k uspokojení svých sexuálních služeb, ale o strukturální problém, kdy se policie zaštiťuje ochranou demokracie k úkonům, které zjevně nejsou nezbytné. Podle tribunálu jde fakticky o nezákonnou diskriminaci žen.

Sama policie uvedla, že od chvíle, kdy Kennedyho činnost vyšla najevo, už vedení přistoupilo ke změnám. Kromě Kennedyho a jeho styčného důstojníka prý ale nikdo nevěděl, že policista se ženou udržuje sexuální vztah.

Reklama

Výběr článků

Načítám