Hlavní obsah

Zákazy nočního vycházení pomohly, situace ve Francii se uklidňuje

PAŘÍŽ

Noční výtržnosti trvají ve Francii už patnáct dní. Již třetí noci byl situace klidnější, výtržníci podle pátečních zpráv 463 auta. Předvedena byla 201 osoba. Zraněno bylo sedm policistů. Tři klidnější noci přičítají úřady zavedení mimořádných opatření, zahrnujících i vyhlášení nočního zákazu vycházení.

Článek

Čísla jsou podobná jako z noci na čtvrtek, kdy  shořelo 482 aut a bylo zadrženo 203 lidí. Je to však značně méně, než na počátku týdne, kdy bylo za noc zapáleno na 1500 vozidel.

Podobně jako v předchozích dnech byla situace horší mimo Paříž, v jejímž okolí nepokoje před dvěma týdny propukly. V Lyonu byli čtyři policisté zraněni kameny, které na ně házeli demonstranti. K tvrdým střetům opět došlo v Toulouse a auta hořela i ve Štrasburku.

Úřady se obávají, že uklidnění může být jen zdánlivé a že je nutné vyčkat, jak se situace bude vyvíjet během prodlouženého víkendu, který začal v pátek . Dnešní oficiální akce k 87. výročí ukončení první světové války budou ještě doprovázet mimořádná bezpečnostní opatření.

Francouzská federace pojišťoven oznámila, že dosavadní násilnosti na předměstích je přijdou na 200 miliónů eur (šest miliard korun). Pojišťovny zmírní podmínky pro získání odškodného za zničená soukromá vozidla.

Za problémy stojí situace přistěhovalců

Po včerejším vystoupení prezidenta Jacquese Chiraca, který připustil, že bouřemi stojí i obtížná sociální situace přistěhovalců na předměstích, mluvil v podobném duchu v pátek i ministr financí a hospodářství Thierry Breton.

V rozhovoru pro list Financial Times uvedl, že jeho země nenaplnila očekávání lidí, které přijala v minulosti ze zahraničí, zejména z Afriky: "Během posledních 20 let jsme směřovali do chudých předměstí mnoho peněz, ale nebylo to dost. Musíme tedy pracovat na vytváření nových pracovních míst a zajistit hospodářský růst těchto oblastí."

V Aténách zdemolovali budovu Francouzského institutu

V Aténách asi 30 až 40 mladíků v kapucích napadlo budovu Francouzského institutu. Házeli na ni kameny. Mladíci se zakrytými obličeji vpadli do dvora, polili zdi černou a červenou barvou a rozbili třicet oken, uvedl ředitel institutu Alain Fohr. Na zeď rovněž napsali hesla, v nichž vyjádřili podporu pachatelům výtržností na francouzských předměstích.

"Máme za to, že tento útok má souvislost s nepokoji na předměstích ve Francii," řekl Fohr a dodal, že mladí výtržníci také rozbili několik oken v budově Francouzské archeologické školy, která je nedaleko od institutu.

Policie uvedla, že mladíci se po akci uchýlili do budovy univerzity, v níž bezpečnostní síly nemohou zasahovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám