Hlavní obsah

Zahraniční tisk: volba prezidenta ČR je vítězstvím Klause

Novinky, Jan Horák, ČTK, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zevrubným zpravodajstvím a komentáři se západoevropský tisk vrací ke středeční volbě českého prezidenta. "Funkce sama o sobě by byla celkem okrajová, kdyby ji byl nepovýšil ten, kdo ji zastával posledních 13 let," napsal belgický list Le Soir. Usoudil, že "pozornost upoutává spíše Havlův odchod než příchod jeho nástupce".

Článek

Ze středečního hlasování na společné schůzi obou komor českého parlamentu vyvozuje Le Soir závěr, že sociální demokraté jsou nepříjemně rozděleni. Jejich oficiální kandidát Jaromír Bureš doplatil na nelítostné vnitřní spory, když dostal od 70 poslanců sociální demokracie jen 39 hlasů. Je to proto, že část z nich si přeje vidět na Havlově místě expremiéra Miloše Zemana, kterého chce naopak předseda vlády Vladimír Špidla držet co nejdále od politické scény.

Tento neúspěch vládní koalice je vodou na mlýn opoziční ODS, jejíž kandidát Václav Klaus získal nejvíce hlasů. Posílil se tak požadavek ODS, aby prezident byl volen v přímých volbách obyvatelstvem - podle průzkumů by Klaus měl jednoznačně největší šance, protože je považován za otce přechodu České republiky na tržní ekonomiku, píše belgický list.

APA: Volba už má vítěze i poražené

Snad největší hádanka, jaká byla v posledních letech v České republice položena, totiž kdo bude nástupcem prezidenta Václava Havla, zůstává zatím nezodpovězena, konstatuje ve čtvrtek rakouská agentura APA. Dodává, že je to v každém případě těžký úkol, protože prakticky každý následník zůstane v Havlově stínu.

I když se středeční volba nevydařila, má volební maraton přesto i své vítěze a poražené. Prvním vítězem je Václav Klaus, který ve všech třech hlasovacích kolech získal nejvíc hlasů, a to nejen od členů své strany.

Spokojeni mohou být i komunisté, kteří dokázali, že bez nich zřejmě nový prezident zvolen být nemůže. Za třetího vítěze je pak možné považovat to křídlo vládnoucí sociálnědemokratické strany, které si přeje na Hradě bývalého premiéra Miloše Zemana. K poraženým prvního kola patří kandidát ČSSD Jaroslav Bureš a především šéf senátu Petr Pithart, který v rozhodujícím kole marně doufal v podporu sociálních demokratů, soudí APA.

ARD: Senátoři a poslanci Havlův apel nevyslyšeli

V Praze se volil nástupce Václava Havla, ale Havlův smysl pro poezii tentokrát nerozhodoval, uvedla ve středu večer německá veřejnoprávní televizní stanice ARD v hlavní zpravodajské relaci. Symbolický vliv srdce nad Pražským hradem vybledl a po třech kolech hlasování nebyl nástupce žádný.

Poslanci a senátoři nevyslyšeli Havlovy výzvy, že byli zvoleni v naději, aby udělali vše pro dlouhodobý zájem lidský a zájem svobody, konstatovala ARD v příspěvku o volbě, který nakonec vyzněl jako hold končícímu prezidentovi.

Reklama

Související články

Klaus poděkoval i těm, kteří ho nevolili

Ani třetí kolo tajných prezidentských voleb nepřineslo odpověď, kdo usedne po Václavu Havlovi na Pražském hradě. Zákonodárci tak o novém prezidentovi budou...

Nové volby do čtrnácti dnů

Poslanci a senátoři na svém společném volebním srazu na Pražském hradě nového prezidenta nezvolili. Tříkolová tajná volba se proto bude zhruba do čtrnácti dnů...

Výběr článků

Načítám