Hlavní obsah

Záhadné akustické útoky na Kubě mají možná snadné vysvětlení, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tým vědců z americké Michiganské univerzity možná odhalil příčinu záhadných akustických incidentů, po nichž si loni a předloni někteří američtí a kanadští diplomaté v Havaně stěžovali na zdravotní potíže, napsal miamský deník El Nuevo Herald. Zvuky mohly být podle vědců vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.

Foto: Profimedia.cz

Ambasáda USA v Havaně

Článek

„Poškození nemusela být způsobena úmyslně, ale mohla být vedlejším produktem špatně sestaveného tajného zařízení,” řekl profesor výpočetní techniky Kevin Fu z Michiganské univerzity. Netvrdí však, že Kubánci Američany odposlouchávali. Jeho tým pouze experimentálně potvrdil jedno z možných vysvětlení.

Zvuky, které postižení slyšeli, mohly podle týmu vědců vzniknout při takzvaném intermodulačním zkreslení ultrazvukových vln. To vzniká působením alespoň dvou signálů s různou frekvencí. Ultrazvuk je lidskému uchu neslyšitelný a v malé míře neškodný. Pokud se ale zkombinují dva signály různých frekvencí, může podle profesora Fu vzniknout slyšitelný zvuk.

Kauza údajných akustických útoků se objevila loni, kdy vyšly najevo informace, že už od konce roku 2016 si někteří američtí a kanadští diplomaté či jejich příbuzní stěžovali na zdravotní problémy po velmi krátkém pobytu v Havaně.

Tajemná příčina záhadných zvuků

Do loňského léta se objevilo více než 20 případů, kdy si postižení po pobytu v domech diplomatů či dvou hotelech, nikoli přímo na ambasádě, stěžovali na poškození sluchu, bolesti hlavy, závratě či poruchy spánku. Většina z nich předtím slyšela vysoké šumivé zvuky.

Potíže postihly jen některé z lidí pobývajících ve stejných místnostech, podle Fua se to dá vysvětlit odlišným věkem či odlišným sluchem.

Americká média posléze začala spekulovat o akustických útocích ze strany kubánských tajných služeb, či dokonce o otravě jedem či biologickou zbraní. Příčinu obtíží zatím lékaři nevysvětlili, vyloučili ale otravu či virus.

Přestože se příčina záhadných zvuků a následných zdravotních potíží amerických a kanadských diplomatů dodnes nevysvětlila, Spojené státy už loni na podzim obvinily ze zodpovědnosti Kubu, která to však odmítla. USA následně omezily svůj personál na své ambasádě v Havaně na minimum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám