Hlavní obsah

Žádné líbání rukou, prosí poslankyně Sejmu

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nastala nová, moderní doba, v níž není místo na prožitky, jako je líbání rukou, proto této manýře vyhlašujeme bojkot. Podání ruky na uvítanou i rozloučenou je nejen vhodné, ale i bohatě dostačující,“ uvádí se v prohlášení varšavského Sdružení žen z roku 1932.

Foto: Profimedia.cz

Klaudia Jachirová na snímku z roku 2017

Článek

Od té doby uplynulo téměř devět desetiletí a polští gentlemani včetně těch v parlamentu ženám líbají ruce dál. Část poslankyň Sejmu se s tím však nehodlá smířit. Zákonodárkyni opoziční Občanské koalice (KO) Klaudii Jachirové za dva týdny působení nového parlamentu muži líbali ruce v mnoha desítkách případů, ačkoliv jasně naznačovala, že si to nepřeje.

„Z těchto líbacích náletů mě jímá hrůza. V dosavadním pracovním životě jsem se nesetkala s tak přemrštěnou potřebou líbání ženských rukou jako v parlamentu. Prosím, udělejme s tím něco,“ vzkázala Jachirová.

Místo líbání rukou bojujte s domácím násilím
Klaudia Jachirová

„Jestli chcete projevit ženám úctu, místo líbání rukou bojujte s domácím násilím a podporujte jejich práva, která jsou denně porušována,“ vyzvala muže.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Zasedání Sejmu

Další kolegyně s ní souhlasí. „Bojovala jsem s tím v Sejmu celé předchozí volební období. Když mi někteří z kolegů náhle začali zvedat ruku ke svým rtům, tlačila jsem ji dolů, co mi síly stačily, i když ne vždy jsem uspěla,“ přitakala poslankyně Levice Malgorzata Sekulová- Szmajdziňská.

„Myslím, že všechny ženy v parlamentu zažily to, co teď Klaudia Jachirová, a většinu z nás tento iritující zvyk pobuřuje, proto ji podporujeme,“ dodala její poslanecká kolegyně Wanda Nowická.

Jedním z velkých ctitelů starosvětské tradice je naopak lídr vládního Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyňski (70). Ten se při líbání rukou dámám jednou nechal tak unést, že políbil i jednoho z mužských stranických kolegů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński

Reklama

Výběr článků

Načítám