Hlavní obsah

Za zmařený útok ve Štrasburku dostali Alžířané až 12 let

FRANKFURT

Odnětím svobody v délce 10 až 12 let potrestal soud v německém Frankfurtu nad Mohanem čtyři Alžířany, kteří v prosinci 2000 připravovali bombový útok na vánoční trh ve francouzském Štrasburku. Německá policie však jejich záměr zmařila a zatkla je ve Frankfurtu. Soud čtyři obviněné shledal vinnými ze spiknutí za účelem vraždy.

Foto: Miloš Zikmund

Mirošovský pivovar

Článek

Pátý podezřelý, Muhammad Bensakria, byl zadržen ve Španělsku v červnu 2001 a vydán do Francie, kde čeká na soud.

Cvičili se v Afghánistánu

Alžířané se chystali odpálit bombu na rušném vánočním trhu u štrasburské katedrály na Silvestra v roce 2000. Někteří ze čtveřice přiznali, že navštívili tábory v Afghánistánu, kde podle obžaloby měli prodělat teroristický trénink vedený členy al-Kajdá.

Chtěli šířit strach

Policie při prohlídce jejich bytu, provedené na základě tipu od zahraničních tajných služeb, našla v prosinci 2000 výbušniny, zbraně a videonahrávku trhu, na níž spiklenci prohlašovali, že lidé na ní zachycení jsou nepřáteli Boha a budou posláni do pekla.

"Chystali se zabít bezbranné lidi na vánočním trhu ve Štrasburku," prohlásil předsedající soudce Karlheinz Zeiher s tím, že touto akcí se snažili rozšířit ve Francii a Evropě strach. "Obvinění chtěli zasáhnout nervové centrum svobodné, západní, civilizované společnosti." Skupina si vybrala vánoční trh a katedrálu, neboť jsou to křesťanské symboly, uvedl soudce. Pachatelé podle něj navíc chtěli potrestat Francii za její podporu alžírské vlády.

Cílem prý měla být prázdná synagoga

Někteří obžalovaní přiznali plánování útoku, avšak trvali na tom, že zamýšleným cílem byla prázdná synagoga. Jeden ze čtveřice, Arubi Beandalis, však přiznal, že se skupina chystala zaútočit na cíl poblíž katedrály, vyjádřil politování nad svojí účastí na spiknutí a poděkoval policii, že je překazila. Beandalis dostal desetiletý trest.

Německo bylo baštou teroristů

Skupina údajně byla v kontaktu s extremisty v Británii a Itálii. Soudce Zeiher uvedl, že pobídka k útoku, pravděpodobně dokonce příkaz k němu, přišel od islamistické skupiny působící v Londýně.

Po nedávném odsouzení Maročana Muníra Mutasádika na 15 let za podporu hamburské skupiny pachatelů teroristických útoků z 11. září 2001 v USA je dnešní rozsudek mezinárodními pozorovateli považován za další doklad, že právě Německo bylo v nedávné minulosti hlavní základnou islámských teroristů v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám