Hlavní obsah

Za zabití nehrozí americkým pilotům soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dva američtí piloti, kteří loni během protiteroristické války v Afghánistánu omylem bombardovali kanadskou jednotku a zabili přitom čtyři kanadské vojáky, nebudou postaveni před vojenský soud. Oznámilo to ve čtvrtek vedení amerického letectva ve Washingtonu. Piloti budou postiženi pouze kázeňsky.

Článek

Pilot Harry Schmidt, který bomby shodil, přijde buď o mzdu za 30 dní nebo dostane měsíc domácího vězení. Kromě toho má být přezkoumáno, zda může dále pilotovat letadlo. Pilot William Umbach, který byl jeho "dvojkou" (řídil doprovázející letadlo), dostal písemnou výstrahu a pokud by se rozhodl odejít z činné služby, letectvo jeho abdikaci přijme. Rozhodl o tom příslušný velitel, generál Bruce Carlson.

V případě předání věci soudu by oběma hrozilo až 64 let vězení.

Ochlazení mezi USA a Kanadou

Schmidt a Umbach byli viněni ze zabití z nedbalosti a zanedbání služebních povinností. V dubnu 2002 totiž během hlídkového letu se svými stíhačkami F-16 zaútočili na cvičící kanadské vojáky. V rozporu s rozkazy pozemního velení "zdržet se palby" na ně Schmidt shodil ostrou bombu, která čtyři z nich zabila. Vypuštění bomby vzápětí zdůvodnil "nutností sebeobrany". Oba piloti později uvedli, že o cvičení kanadské jednotky spojeneckých sil nic nevěděli.

Aféra tehdy vyvolala značný rozruch a určité zaskřípění ve vztazích mezi Washingtonem a Ottawou. V Kanadě i jiných zemích nehoda poskytla argumenty silám odmítajícím zásah v Afghánistánu.

Také včera vyjádřil kanadský ministr obrany John McCallum nad rozhodnutím amerických orgánů rozčarování. "Chápu, že to může vyvolat negativní reakce a dokonce hněv a frustraci Kanaďanů. Sympatizuji s nimi a s rodinami zabitých," řekl. 

Reklama

Výběr článků

Načítám