Hlavní obsah

Za výrobu konopné masti dostal Slovák 20 let. Jeho dům má propadnout státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trnava

K 20 letům vězení odsoudil okresní soud v Trnavě bývalého mistra Evropy v závodech rychlostních člunů Josefa Šipoše za nedovolenou výrobu omamných a psychotropních látek. Muž několik let pěstoval marihuanu a vyráběl z ní léčivou mast, informoval slovenský web tvnoviny.sk. Šipošův dům by měl propadnout státu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Případ pana Šipoše je jasným důkazem toho, že slovenská právní úprava umožňuje ukládat nepřiměřené, kruté tresty pro lidi přechovávající marihuanu,” uvedl advokát odsouzeného.

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý elitní sportovec pěstoval marihuanu druhým rokem. Vyráběl si z ní léčivou mast, která mu pomáhala proti bolesti zad a kloubů. Recepturu si nastudoval na internetu a podle ní přípravek vyráběl a následně údajně rozdával zadarmo rodině, známým nebo třeba onkologickým pacientům.

Vobořil: Zákony o konopí jsou zralé na změnu

Domácí

Rodina je z rozsudku zdrcená, takový trest prý nečekala. Obzvláště bolavou skutečností pro rodiče navíc je, že dům, který vlastníma rukama vybudovali a synovi věnovali, propadl státu.

Rozsudek není pravomocný, odsouzený se na místě odvolal. Konečné slovo v případu bude mít Krajský soud v Trnavě.

Tresty se bude zabývat Evropská komise

Paradoxní je, že trest za vyrábění léčivé masti z konopí je tvrdší než při mnoha násilných trestných činech.

„Nevěděl jsem o tom, že tresty se zde pohybují na úrovni doživotí za vypěstování trávy. Myslel jsem si, že se zde trestají lidé, kteří z toho žijí, kteří z toho mají finanční prospěch,” posteskl si Šipoš.

Pražského zastupitele soudili v Bruntále, za články o konopí dostal podmínku

Krimi

Zmírnění navrhuje ministryně spravedlnosti Mária Kolíková v rámci novely trestního zákona. Ministryně vysvětlila, že v žádném případě nemá v úmyslu dekriminalizaci, ale jde jí o rozlišení uživatelů a dealerů.

Aktuální případ bedlivě sleduje slovenský europoslanec Michal Šimečka, který podal podnět k Evropské komisi, aby přezkoumala, jestli jsou takto přísné tresty v souladu s evropským právem.

„Je to absurdní situace, že na Slovensku může někdo dostat 20 let vězení za něco, co jinde není ani přestupek,” myslí si Šimečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám