Hlavní obsah

Za týden zveřejníme důkazy o Iráku, slíbil Bush

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Washington požádal Radu bezpečnosti OSN, aby 5. února vyslechla ministra zahraničí USA Colina Powella, který jí předloží důkazy o iráckých zbraních hromadného ničení. Ve zprávě o stavu unie to v Kongresu v úterý místního času sdělil americký prezident George Bush s tím, že bude-li USA "vnucena" válka, obětují se a zvítězí, aby osvobodily cizí zemi.

Foto: Martin Seidl
Článek

Bush v 66minutovém proslovu prohlásil, že USA mají důkazy o spojení Iráku s teroristy včetně sítě al-Kajdá. "Ministr Colin Powell předá informace a zpravodajské poznatky o ilegálních zbrojních programech Iráku, o jeho snaze ukrýt zbraně před inspektory a o jeho napojení na teroristické skupiny," řekl.

Jak americký prezident ujistil, USA jsou připraveny vést koalici, která vůdce iráckého režimu Saddáma Husajna přinutí odzbrojit, pokud to neučiní sám. Ve zjevné narážce na evropské spojence Francii a Německo, které se stavějí proti vojenské invazi do Iráku, Bush uvedl, že "směrování této země (USA) nezávisí ... na druhých".

KLDR bude za nerozumnost pykat

V souvislosti s nutností potírat terorismus zmínil Bush i Severní Koreu. Ta podle něj neuspěje, pokud si myslí, že s pomocí jaderného zbrojení bude vydírat. KLDR prý zaplatí za svou nerozumnost izolací a dalším utrpením lidu.

Za největší nebezpečí pro svět považuje Bush "vlády, které nedodržují zákony". "Existují různá ohrožení a je třeba jim čelit odlišnými strategiemi," řekl v narážce na odlišný postup USA vůči Iráku, Íránu a Severní Koreji. Všechny tři země v minulosti označil za hrozbu lidstva, protože se pokoušejí získat zbraně hromadného ničení.

Bush vybídl k zákazu potratů a klonování

Bushův projev před Kongresem se podle analytiků rozpadl na dvě části, domácí a zahraniční. z nichž tu druhou o boji proti terorismu a o válce v Iráku pronesl prezident mnohem procítěněji. K domácím záležitostem zopakoval svůj nedávno navržený program ozdravení ekonomiky, což označil za prvotní cíl.

Uvedl, že se musí zlepšit zdravotní zajištění seniorů a zvýšit nezávislost Spojených států na vnějších zdrojích energie. Kvůli snížení energetické závislosti věnuje Bush 1,2 miliardy dolarů na vývoj vodíkového spalovacího motoru. Vybídl také ke zrušení potratů a k vydání zákona zakazujícího klonování lidí.

Reklama

Související články

RB OSN odložila diskusi o inspekcích v Iráku

Rada bezpečnosti OSN bude pokračovat v jednání o krizi v Iráku na základě pondělní zprávy svých šéfinspektorů až ve středu, až po úterním projevu amerického...

Výběr článků

Načítám