Hlavní obsah

Za atentáty v Egyptě nestojí Pákistánci, policie tápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/ISLÁMABÁD

Hledaní Pákistánci, kteří byli v egyptském Šarm aš-Šajchu během pumových atentátů, podle úterního prohlášení egyptského velvyslance v Islámábádu Husajna Haridy, nespáchali teroristický útok. Ke krvavému teroristickému útoku v Egyptě, se v úterý přihlásila v pořadí již třetí organizace. Skupiny jedinosti a svaté války v Egyptě.

Článek

"Kategoricky popíráme jakékoli spojení mezi pákistánskými občany a výbuchy v Šarm aš-Šajchu," řekl egyptský diplomat. Zároveň uvedl, že se stále zjišťuje, zda pachateli masakru, který stál životy desítky lidí, včetně jednoho Čecha, byli cizinci nebo někdo z místních obyvatel.

Atentátníci zřejmě zemřeli při explozích

Egyptští vyšetřovatelé informovali, že testovali DNA u dvou těl nalezených v místech výbuchů. Podle nich patří  jedno Egypťanovi a druhé cizinci. Cizinec podle nich řídil vozidlo naplněné 300 kilogramy výbušniny, s nímž vjel do vestibulu hotelu Ghazala Gardens.

Další atentátník, patrně Egypťan, se prý chystal spáchat podobný čin v hotelu Iberotol, uvízl však v zácpě u rušného tržiště, z auta vystoupil a vyhodil ho do vzduchu. Zřejmě ale nestihl včas utéci, protože na místě bylo údajně nalezeno jeho tělo.  Podle posledních zpráv policie zřejmě zahynul i třetí útočník, což je v rozporu s původními zprávami, že nálože na tržišti a před hotel Mövenpick byly odpáleny na dálku.

Egyptská police ihned po explozích zahájila rozsáhlé pátrání a zatkla 100 lidí. Pachatele ani jejich spolupracovníky se jí však mezi nimi nepodařilo najít.

V pondělí zveřejnila jména pěti Pákistánců, kteří údajně byli přihlášeni v hotelích v Šarm aš-Šajchu v době atentátů a pak zmizeli. Jejich pasové fotografie vylepila v ulicích. Dokonce obklíčila beduínský tábor, kde se měli Pákistánci nacházet. 

Podle velvyslance ale úřady jen chtěly zjistit, proč pětice záhadně zmizela a zda nejsou mezi oběťmi. "Je to rutinní bezpečnostní kontrola, která se provádí všude ve světě," prohlásil Haridy. Pákistán proti obvinění protestoval, tvrdil, že Pákistánci mohou být i mezi neidentifikovanými oběťmi. Přímou spojitost Pákistánu s útokem odmítl i pákistánský prezident Parvíz Mušaraf.

Podle jednoho z vysokých egyptských představitelů měli Pákistánci v Šarm aš-Šajchu prošlá víza a pátrání po nich je součástí rozsáhlejší akce proti nezákonným aktivitám v zemi po teroristických útocích.

K útokům se přihlásila už třetí organizace

Ke krvavému teroristickému útoku v Egyptě, který si v sobotu vyžádal desítky obětí včetně jednoho Čecha, se v úterý přihlásila v pořadí již třetí organizace. Na internetu se objevilo prohlášení dosud neznámé Skupiny jedinosti a svaté války v Egyptě, uvedla agentura AFP. V textu se uvádí, že atentáty byly pomstou za "bratry v Iráku a v Afghánistánu", "odpovědí na válku proti terorismu" a projevem podpory předákům al-Kajdá Usámovi bin Ládinovi a Ajmánu Zavahrímu.

K údajné pomstě za zločiny páchané na muslimech se nejprve přihlásily Brigády Abdulláha Azzama organizace al-Kajdá pro země Levanty a Egypta, která tvrdí, že stojí i za loňskými atentáty v egyptské Tabě, při nichž zahynulo 34 lidí. K odpovědnosti se ale rovněž hlásí dosud neznámá organizace Svatých válečníků v Egyptě.

Reklama

Související témata:

Související články

Exploze v egyptském letovisku zabily 88 lidí

Podle nejnovější bilance si tři exploze egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře v noci na sobotu vyžádaly 88 mrtvých, včetně několik cizinců. Mezi nimi...

Egypt marně pátrá po pachatelích atentátů

Rozsáhlé pátrání po pachatelích atentátů v egyptském Šarm aš-Šajchu, která si v noci na sobotu vyžádali možná na 90 obětí na životech, je zatím neúspěšné....

Výběr článků

Načítám