Hlavní obsah

Z okupované školy údajně uprchlo třicet rukojmích

– BESLAN

Ze školní budovy v severoosetském Beslanu údajně uprchlo na třicet rukojmích. Uvedli to západní novináři. Z místa jsou slyšet výbuchy a střelba. Štáb ruských speciálních jednotek popřel, že by na školu zaútočil. Střecha školy se podle agentury Interfax zřítila. Teroristé v pátek vznesli nový požadavek - samostatnost Čečenska.

Foto: TICmB

Stánek TICmB u přístaviště

Článek

S teroristy, kteří ve škole v severoosteském Beslanu zadržují od středečního rána na 300 rukojmích, se v pátek ráno podařilo obnovit kontakt a pokračovat v jednáních.

"Momentálně byl navázán kontakt s teroristy a práce pokračuje," prohlásil v pátek ráno šéf Federálního bezpečnostního úřadu v Severní Osetii Valerij Andrejev, který řídí operaci, jejímž cílem je osvobození rukojmích. "Ještě jsme se však nedokázali dohodnout o dodání potravin a vody dětem," dodal.

Lékař Leonid Rošal, který vede rozhovory, uvedl, že se chtěl soustředit na propuštění 16 dětí předškolního věku a pokusí se přesvědčit teroristy, aby nechali dovézt pro rukojmí vodu, potraviny a léky: "Po propuštění dětí se pokusíme s teroristy domluvit, že bychom odnesli těla mrtvých."

Podle oficiálních údajů zemřelo při útoku na školu v Beslanu nejméně 12 lidí, z toho jeden terorista.

26 žen a dětí na svobodě

Ve čtvrtek teroristé propustili 26 žen a dětí, když však měli obavy, že ruské síly na ně zaútočí, vypálili dvě střely z granátometu. Podle poradce severoosetského prezidenta Lva Dzugajeva a dalších oficiálních zdrojů bylo ve čtvrtek propuštěno 26 žen a dětí různého věku, ruská média však uvedla, že jedna z propuštěných žen se vrátila, aby zůstala se svými nadále zadržovanými dětmi.

Neoficiální zprávy hovoří o tisícovce rukojmích

Podle aktuálních údajů z Ruska drží teroristé ve škole 328 lidí včetně více než stovky dětí. Místní obyvatelé však tvrdí, že rukojmích je více, poslanec severoosetského regionálního parlamentu Achmat Kadykov v pátek ráno lidem říkal, že jich je 1000. List Izvěstija s odvoláním na jednoho z propuštěných rukojmích napsal, že teroristé v Beslanu drží nejméně 1500 lidí.

Kadykov podle agentury AP také tvrdil, že z davu rukojmích bylo vybráno 20 dospělých mužů, kteří byli popraveni. Tato prohlášení byla novou ranou morálce rodin rukojmích. "Pošlete je na opuštěný ostrov a postřílejte je," zaznělo ze zoufalého davu na adresu teroristů.

Zoufalí příbuzní

Škola je v okruhu dvou set metrů obklíčena speciálními jednotkami a stojí okolo ní obrněné transportéry. I tak v jejím okolí strávili už druhou noc příbuzní zadržovaných, jejichž nervy jsou napjaté k prasknutí, neboť si uvědomují svou bezmocnost.  "Co můžeme dělat," vzlykala pětatřicetiletá Alva, kterou podpírali dvě přítelkyně. Její švagrová Regina je ve škole i s jejími dvěmi dětmi. Děti přitom stále slouží jako živé štíty, musí stát v oknech, aby ostřelovači nemohli zasáhnout některého z teroristů v budově.

Další příbuzní zůstávají v budově městského kulturního střediska, kde jsou i lékaři a psychologové. Moc však pomoci nedokáží. "Láme mi to srdce," stěžovala si Nona Melikovová, jejíž dva synové ve věku 14 a 16 let jsou zdržování jako rukojmí. Jako většina nevěří, že speciální síly dokáží situaci vyřešit, i když prezident Vladimir Putin řekl ve čtvrtek, že hlavní je ochránit životy rukojmích a velitel ruské bezpečnostní organizace FSB vyloučil zásah za pomocí síly.

Stupňující se požadavky teroristů

Propustit zadržované čečenské povstalce, především ty, kteří byli zadrženi po červnovém útoku v Ingušsku

Stáhnout ruská vojska z Čečenska

Samostatnost Čečenska

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám