Hlavní obsah

Další odsun sil Ukrajinců a povstalců na Donbasu začal

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho očekávané stahování ozbrojených sil na Donbasu oznámil v úterý Kyjev i proruští separatisté. Z obce Zolote v konfliktní Luhanské oblasti se podle nich začaly stahovat jednotky ukrajinské armády i síly ozbrojenců podle plánu dohodnutého začátkem měsíce v Minsku při jednání o urovnání situace na východě Ukrajiny.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják dává pokyn lidem pohybujícím se poblíž kontrolního stanoviště ve městě Majorsk.

Článek

Protivníci odsunu z polovojenských dobrovolnických skupin, kteří stažení označují za „kapitulaci“, však tvrdí, že neopustí pozice a v obci zůstanou i po odchodu vládních sil. Odpoutání znepřátelených vojsk v úterý pochválil Kreml. „Dobrá zpráva,“ řekl poradce ruského prezidenta Vladislav Surkov.

Odsun ze tří míst byl dohodnut již v roce 2016, avšak zatím se podařil pouze v obci Luhanska. Z vesnic Zolote a Petrivske byla vojska již dříve také stažena, avšak později se tam vrátila. Stažení ozbrojených sil obou stran je přitom podmínkou pro uspořádání tzv. normandské schůzky za účasti Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie.

Zastavte zabíjení na Donbase, telefonoval Zelenskyj ruskému prezidentovi

Evropa

Stažení mělo začít už 7. října. Obě strany se obviňovaly ze zmaření operace. Prezident Volodymyr Zelenskyj čelí kritice radikálů, podle nichž je odsun „kapitulací“ před Moskvou.

Zelenskyj s radikály nic nezmohl

Na místo dislokace ukrajinských sil proto dorazily desítky dobrovolníků z bývalého nacionalistického praporu Azov a další aktivisté, kteří na Donbasu dříve bojovali. Hrozili ozbrojeným odporem v případě, že stahování začne. Ukrajinou se přehnaly i protesty „proti kapitulaci“, jejichž účastníci obviňovali Zelenského ze „zrady“ a žádali jeho demisi.

„Domluvit“ radikálům chtěl Zelenskyj o víkendu přímo na Donbasu. Debata však skončila ostrou hádkou, když je vyzval, aby složili zbraně. Video ze slovní půtky zaplavilo sociální sítě. Zatímco někteří vytýkají prezidentovi pohrdání veterány bojů na Donbasu, další jej obviňují z podbízení se radikálům.

Zelenskyj souhlasí se zvláštním statusem pro Donbas

Evropa

„Nebudeš mi tady vyhlašovat žádná ultimáta… Jsem prezident této země. Bude mi 42 let. Nejsem přece nějaký pitomec,“ ohradil se rusky Zelenskyj proti výzvám jednoho z mužů, aby vyslyšel požadavky účastníků protestů proti „kapitulaci“.

„Řekl jsem ti, ukliď zbraně, a chtěl jsem ve tvých očích vidět pochopení. Vidím ale hocha, který si myslí, že před ním je nějaký blbec, a který se snaží odvést pozornost na jiné téma,“ pohoršoval se prezident.

Účastníky rozhovoru zároveň vyzval k pochopení svých kroků. „Je mi fuk, s kým je podepsána dohoda. Musíme vrátit území a zastavit vraždění,“ reagoval na námitku, že Kyjev ve skutečnosti domlouvá příměří s Moskvou, nikoli se separatisty.

Velení ukrajinských útvarů na Donbasu přiznalo, že ozbrojenci, s nimiž se prezident setkal, se nacházeli v místě dislokace nelegálně. Vůdce ozbrojenců exvelitel Azovu Andrij Bileckyj pak řekl, že se jeho lidé z obce nestáhnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám