Hlavní obsah

WHO se obává lidské verze viru ptačí chřipky

Právo, DPA, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek zopakovala své varování před zvýšeným rizikem přenosu smrtelné ptačí chřipky na člověka prostřednictvím zvláštní mutace viru.

Foto: Kateřina Konečná

Velká jídelna s bohatě prostřenou tabulí.

Článek

Nebezpečný virus, který sužuje chov drůbeže v sousedním Vietnamu, Jižní Koreji, Japonsku nebo Hongkongu a přenáší nákazu, jež si vyžádala nejméně pět lidských životů, se mezitím rozšířil do Thajska.

Vybíjí se stovky tisíc kusů drůbeže

Thajská vláda včera začala s preventivním vybíjením drůbeže, celkově by mělo být z farem odstraněno více než milión kusů. Za pozabíjená kuřata slíbila vláda vyplatit jejich chovatelům finanční náhradu.

"Farmáři musí pochopit, že vláda se nesnaží pravdu zamaskovat, snaží se ji naopak odhalit," vysvětloval thajský premiér Thaksín Šinavatra protestujícím farmářům. "Když nebudete spolupracovat, nic vám nakonec nezbyde," pohrozil premiér chovatelům.

Šinavatra potvrdil, že dosud jsou v nemocnicích tři lidé s podezřením na onemocnění ptačí chřipkou. U dalších 11 pacientů se nákaza neprokázala. Thajská vláda varovala občany před pojídáním vajec na hniličku, která by mohla obsahovat smrtící viry. Tepelně zpracované maso však nebezpečné není.

Thajský premiér jedl v televizi kuřata

Sám Šinavatra se objevil v televizním šotu, kde pojídá smažené kuře a povzbuzuje Thajce: "Podívejte, je to zcela bezpečné, jezte kuřata jako já!"

WHO dosud nezjistila přenos viru z člověka na člověka ani nakažení z tepelně upraveného masa. Obává se však, že drůbeží mor, jak se také ptačí chřipce říká, by mohly přenášet i zmutované a mimořádně odolné viry, které zatím nejsou vědecky popsány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám