Hlavní obsah

Vytápět jen do 19 stupňů, chladit nejvíc na 27, nařídila španělská vláda

Španělská vláda schválila „naléhavá opatření“, která mají zajistit úspory energie v době očekávané energetické krize. Všechny budovy veřejného sektoru, ale i obchodní domy, kina, pracoviště, hotely, nádraží a letiště nesmí v letních dnech klimatizovat prostředí na méně než 27 stupňů. V zimě pak bude možné vytápění na maximálně 19 stupňů.

Foto: Elektrolux

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí, které vstoupí v platnost zveřejněním v úředním věstníku, má platit až do 1. listopadu příštího roku. Za cíl si vytklo naplnění závazků vyplývajících z nouzového energetického plánu, na němž se kvůli hrozícímu nedostatku plynu dohodla Evropská unie.

Slovenský parlament šetří. Poslancům vypnuli klimatizaci

Evropa

Španělsko se opatřením zpočátku bránilo, později je ale podpořilo. „Je načase projevit solidaritu,“ prohlásila Teresa Riberová, ministryně životního prostředí.

Vládní nařízení počítá také s tím, že obchody a instituce musejí být do 30. září vybaveny automatickými systémy klimatizace a vytápění. Po 22. hodině se také bude muset vypínat osvětlení nepoužívaných kanceláří, výkladních skříní a památníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám