Hlavní obsah

Výstavu o Stalinovi skrápějí slzy smutku i nadšení

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Před Muzeem moderních dějin Ruska, dříve nesoucím název Muzeum revoluce, sice nestojí fronty, ale uvnitř je návštěvníků hodně a první tlustá návštěvnická kniha je již plná zápisů. "Děkuji za výstavu, která pomáhá lidem uvědomit si někdejší velikost naší země, sílu jejího lidu, která se projevovala pod vedením silného vůdce," zní jeden ze zápisů.

Foto: Tomáš Latocha

Obchodní dům

Článek

Kniha je přitom nadepsána názvem výstavy: Stalin - člověk a symbol uspořádané k 50. výročí diktátorovy smrti připadajícím na 5. března.

Stalin - bůh i zločinec

Ruská společnost stále není jednotná v chápání této historické postavy. Pro jedny je Stalin symbolem úspěchů a vítězství sovětského lidu, tvůrcem silné supervelmoci; pro druhé symbolem totalitního režimu a krvavých represí, zločinem, který má na svědomí smrt miliónů lidí. Podle kurátorů výstavy jde však v každém případě o osobnost, která zaujala významné místo v dějinách 20. století.

Dary lidu

Exponáty z fondu muzea ukazují, do jakých gigantických rozměrů postupně vyrostl kult Stalinovy osobnosti na jedné straně podporovaný administrativním a ideologickým aparátem a na druhé živený masovou podporou prostého lidu. To také dokazují mimo jiné dárky, které Stalinovi posílali lidé z celého Ruska: psací souprava osázená perletí, kterou sestavil bezruký invalida pracující prsty u nohou; radiopřijímač v podobě Spaské věže moskevského Kremlu zkonstruovaný válečným veteránem; obrovský balvan uhlí se zprávou o plnění plánu, který poslali havíři z Přímořského kraje.

Uniformy z gulagů

Protipólem dárků zaslaných "géniovi všech dob" a "otci národů" jsou dokumenty, fotografie a osobní věci vězňů z pracovních táborů - gulagů, dalšího symbolu Stalinovy epochy. Potom již následují materiály o odhalení Stalinova kultu osobnosti v roce 1956 Nikitou Chruščovem a doklady svědčící o tom, že stalinismus jako forma myšlení v jisté míře a u určité části ruské společnosti přežívá do dnešních dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám