Hlavní obsah

Výsledek maďarského referenda je varováním pro státy Visegrádu

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ

Nízká účast voličů v sobotním referendu o vstupu Maďarska do Evropské unie je mementem pro ostatní státy visegrádské skupiny. Účast necelých 46 procent by totiž například na Slovensku znamenala neplatnost hlasování.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Je to velmi vážné varování," přiznává místopředseda slovenské vlády Pál Csáky, který má na starosti předreferendovou kampaň u našich východních sousedů. Sociologové v SR konstatují, že maďarské referendum snad pomůže lidem na Slovensku otevřít oči, protože politici mobilizaci společnosti zjevně podceňují. "Občan musí mít pocit, že jeho účast je důležitá. Tento pocit se v něm musí vzbuzovat. To se zatím na Slovensku neděje," cituje deník SME sociologa Pavla Haulíka.

Vicepremiér Csáky se stal terčem kritiky médií i opozice, že kampaň na Slovensku ještě nezačala. Přitom Slováci budou hlasovat o vstupu do Unie už za měsíc 16. a 17. května. "Z hlediska mobilizace však děláme kampaň lépe než Maďaři, kteří v kampani přehnali diskuse o druhořadých problémech, jako kolik prasat může chovat zemědělec v Unii a podobně. Občané u nás nesmí mít dojem, že je vše hotovo a už se bavíme jen o takovýchto věcech," tvrdí Csáky.

Visegrádská hierarchie nefunguje

Ve svém komentáři deník SME upozorňuje, že visegrádská choreografie nefunguje. "Referenda měli začít Maďaři, protože země s nejvyšší podporou vstupu do Unie může okolí pozitivně inspirovat. Od roku 1972, odkdy se organizují referenda o vstupu do Unie, však Maďaři zaznamenali historicky nejnižší účast," píše deník.

Maďarský provládní deník Népszabadság srovnává referendum s Beethovenovou Ódou na radost. "Ani tato hymna Unie nezní dobře, když ji zpívá jen polovina sboru. V sobotu v zemi vůbec nepanovala sváteční nálada," konstatuje Népszabadság.

Deník přirovnává postoj opozice k ženichovi, který už před svatbou prohlašuje, že si nevěstu bere jen pro její věno. "Přesně tak se choval expremiér Viktor Orbán a další vůdci opozice," dodává.

Liberální Magyar Hírlap píše o trpké chuti, která zůstala po sobotním hlasování. "Kampaň se nesoustředila na účast a u většiny občanů tak vyvolala dojem, že je vše předem rozhodnuto. Opozice se zas obávala, že velká účast voličů by posílila vládu Pétera Medgyessyho," dodává deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám