Hlavní obsah

Výhrůžka o bombě na palubě přišla až poté, co Bělorusové varovali pilota Ryanairu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Stále není jasné, kde vzalo řídící středisko v Minsku informaci o tom, že se na palubě letadla Ryanairu nachází bomba. Autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko tvrdí, že hrozba přišla od palestinského hnutí Hamás. Podle zjištění analytiků z neziskové organizace Dossier Center Michaila Chodorkovského byl ale e-mail odeslán 24 minut poté, co běloruské úřady řekly pilotovi, že musí kvůli údajné bombě nouzově přistát.

Foto: The Dossier Center / repro Telegram Tut.by

Z e-mailu vyplývá, že běloruský letový dispečer informoval piloty společnosti Ryanair o bombě v letadle o 24 minut dříve, než sám obdržel oznámení o bombě.

Článek

„Allahu Akbar” (bůh je veliký) stojí v předmětu e-mailové zprávy, kterou zveřejnil magazín Newlines ve spolupráci s Der Spiegelem a serverem Daily Beast.

„My, bojovníci Hamásu, požadujeme, aby Izrael pozastavil útok v Pásmu Gazy. Požadujeme, aby Evropská unie přestala Izrael v této válce podporovat. Víme, že účastníci Delfského ekonomického fóra (konaného v Aténách, odkud letadlo letělo, pozn. red.) se vrací domů prostřednictvím letu FR4978. V tomto letadle byla nainstalována bomba. Pokud naše podmínky nesplníte, tato bomba vybuchne 23. května nad Vilniusem,” stojí ve zprávě, která byla údajně odeslána ze zašifrované adresy ahmed_yurlanov1988@protonmail.com.

Nejenže Hamás popřel, že by za textem stál, výhrůžka nezapadá ani do časové osy událostí, tak jak se v neděli staly.

Chronologie událostí podle analytiků z Dossier Centra:
12:25 : Správa litevských letišť obdržela dopis od "teroristů"
12:30 : Letadlo Ryanairu vstupuje do běloruského vzdušného prostoru
12:33 : Běloruské úřady informují pilota o údajné bombové hrozbě
12:57 : Na letiště v Minsku dorazila údajná výhrůžka Hamásu

E-mail bylo odeslán na všeobecnou adresu Minského národního letiště ve 12:57 tamního času (11:57 SEČ). Jenže letoun Ryanair vstoupil do běloruského vzdušného prostoru už 27 minut předtím, ve 12:30, a řízení letového provozu v Minsku pilota poprvé varovalo hned tři minuty nato. Dispečer pilotovi doslova řekl, že „e-mail obdrželo několik letišť”.

Foto: Profimedia.cz

Civilní letoun Ryanairu, který byl v neděli donucen přistát v Minsku

Litva jakousi hrozbu dostala, Řekové ne

Podle analytiků z centra Dossier ale obdržely hrozbu od „teroristů” pouze litevské úřady a to už ve 12:25 běloruského času. Odesílatel, ať už to byl kdokoli, nicméně výhrůžku neodeslal na letiště ve Vilniusu, kam letadlo směřovalo, ale na správu litevských letišť.

Odkud víte, že máme na palubě bombu? Přepis komunikace pilotů Ryanairu s běloruskou věží

Evropa

Řecký úřad pro civilní letectví, který byl za let Ryanairu odpovědný, žádné podobné varování neobdržel.

Další zvláštností na obsahu výhrůžky je pak fakt, že požadované příměří mezi Israelem a Hamásem nabylo platnosti už dva dny předtím, v pátek 21. května.

Běloruské letadlo kroužilo dvě hodiny ve vzduchu, do EU se nedostalo

Zahraniční

Běloruské úřady donutily letadlo, na jehož palubě se nacházel opoziční aktivista a novinář Raman Pratesevič s přítelkyní, s pomocí stíhačky přistát na letišti v Minsku. Šéf Ryanairu Michael O'Leary označil násilné odklonění letu za „státem sponzorovaný únos”.

Lídři Evropské unie se v reakci rozhodli zakázat přelet a přistání běloruských aerolinek Belavia na svém území. Většina západních leteckých společností již uvedla, že se bude běloruskému vzdušnému prostoru taktéž vyhýbat.

Reklama

Výběr článků

Načítám