Hlavní obsah

Vtipkování o holocaustu stálo poslance mandát

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Rezignaci na parlamentní křeslo oznámil v pondělí poslanec za vládní Maďarskou socialistickou stranu (MSZP) János Zuschlag (27). Donutila ho k tomu ostře odmítavá reakce všech parlamentních stran na jeho poznámku o holocaustu, kterou vyslovil v žertu a již zaznamenal štáb maďarské zpravodajské televize Hír TV.

Foto: archiv Nemocnice Nový Jičín

Cílem hasičského cvičení bylo prověřit připravenost pracovníků nemocnice i hasičů na obdobné krizové situace.

Článek

Zuschlag šel v rámci protifašistické akce Květinou proti neonacismu minulý týden položit kytici k Domu teroru v Budapešti. Jeden z hloučku diskutujících si postěžoval na chladné počasí a řekl, že oběti holocaustu musely také trpět zimou. "Těm už zima nebyla," odvětil Zuschlag se smíchem.

Čerstvě zvolený předseda maďarských socialistů István Hiller označil Zuschlagův výrok za důkaz, že "neodpovědnost a hloupost jsou nadstranické". Poslanec se v pondělí omluvil, že žertoval na tak citlivé téma.

"Dopustil jsem se obrovské chyby, jako člověk i jako politik," prohlásil Zuschlag, jenž byl poslancem od roku 1998. Zároveň oznámil, že zůstane členem mládežnické organizace MSZP a že v roce 2006 bude do parlamentu znovu kandidovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám