Hlavní obsah

Zavraždit politika? Normální, tvrdí někteří příznivci Pegidy

Šokujících odpovědí se dostalo novinářům veřejnoprávní televize ARD, když se účastníků demonstrace protiimigrační Pegidy v Drážďanech tento týden ptali, co si myslí o vraždě politika vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. Někteří totiž tvrdili, že je takový čin jednou za pár let normální, nebo že jde o lidskou reakci. Taková vyjádření už na internetu tvrdě odsoudili někteří němečtí politici.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Demonstrace hnutí Pegida v Kolíně nad Rýnem

Článek

"Je to vlastně téměř lidská reakce," řekl reportérce pořadu Kontraste jeden z demonstrantů. "Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá," odpověděl pak na otázku, zda je skutečně vražda lidskou reakcí.

"Ve srovnání s nebezpečím levicového extremismu je vražda, co já vím, každé dva tři roky z nějakých nenávistných důvodů celkem normální," tvrdil zase další dotázaný o činu, z něhož je podezřelý pravicový extremista.

Ten podle vyšetřovatelů vraždil kvůli otevřenému přístupu pětašedesátiletého Lübckeho k migraci. "Vnímám pana Lübckeho jako zrádce národa," vyjádřil své přesvědčení v této souvislosti jiný demonstrant.

Foto: Uwe Zucchi, ČTK/AP

Politik CDU Walter Lübcke

Podle dalšího nese zodpovědnost za vraždu kancléřka Angela Merkelová (CDU), která údajně rozsévala nenávist proti politikům. Byla to přitom právě Merkelová, kdo se kvůli své původně otevřené migrační politice stal terčem nenávistných protestů.

Otevřené schvalování vraždy před kamerou

Slova části podporovatelů Pegidy už odsoudili němečtí politici.

"V jakých časech to žijeme, když je v nich před zapnutou kamerou otevřeně schvalována vražda? Co se muselo ve výchově těchto lidí stát špatně, že ani ve smrti nepřestane jejich nenávist?" ptal se na Twitteru místopředseda CDU Armin Laschet.

"Lidé z Pegidy dokážou člověku opravdu nahnat strach. Lidé, kteří o zavražděném demokratickém politikovi jako Lübckem škodolibě vyměšují posměch, jsou schopni všeho," napsal zase místopředseda frakce sociálních demokratů Karl Lauterbach.

Červnová vražda Lübckeho, který byl vysoce postaveným úředníkem místní správy v Hesensku a dříve také zákonodárcem v této spolkové zemi, Německo šokovala. Byla podle všeho prvním takovým činem vůči politikovi motivovaným pravicovým extremismem v dějinách spolkové republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám