Hlavní obsah

Vraťte Nord Streamu 1 turbínu, naléhá Habeck na Kanadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Habeck, německý ministr hospodářství a ochrany klimatu, veřejně požádal kanadskou vládu, aby vrátila Rusku turbínu, na kterou se vztahují sankce proti Rusku a která je rozhodující pro tok plynu do Evropy. Ve čtvrtek to sdělila televize RTL.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Habecka musí být turbína pro plynovod Nord Stream 1 vrácena před zahájením údržbových prací příští pondělí, aby se ruský prezident Vladimir Putin nemohl vymlouvat, že plynovod zůstane po ukončení údržby nefunkční kvůli chybějící turbíně.

„Budu první, kdo bude bojovat za další silný balíček sankcí Evropské unie, avšak účinné sankce znamenají, že to musí bolet a poškodit Rusko a Putina více než naši ekonomiku,“ řekl Habeck.

„Proto prosím o pochopení, že musíme Putinovi touto turbínou záminky vzít.“

Europoslanci uznali jádro a plyn jako zelené investice

Ekonomika

Moskva již v červnu snížila dodávky plynu Nord Streamem 1 o 60 procent s odvoláním na chybějící turbínu, kterou německá firma Siemens poslala do Kanady na opravu.

Uvázla tam však kvůli sankcím na ruský ropný a plynárenský průmysl, které vyhlásila vláda pre­miéra Justina Trudeaua. To ztěžuje snahu Německa dostatečně naplnit zásobníky plynu před zimou.

Reklama

Výběr článků

Načítám