Hlavní obsah

Europoslanci uznali jádro a plyn jako zelené investice

Aktualizováno

Europoslanci ve středu podpořili dočasné označení jádra a plynu za zelené investice. Námitka proti takzvané taxonomii nezískala potřebnou většinu hlasů.

Foto: FJFI ČVUT

Ilustrační foto

Článek

Návrh zařadit jádro a plyn mezi takzvané přechodové zdroje energie navrhla Evropská komise (EK) už v únoru. Cílem tohoto kroku je přesvědčit investory, že se do jádra a plynu vyplatí vložit peníze.

Komise tím vyšla vstříc požadavkům velké skupiny unijních zemí včetně Francie, Německa, Polska nebo Česka, které chtějí využívat jeden či oba zdroje jako náhradu za uhlí nebo ropu. Ty chce EU v rámci cesty ke klimatické neutralitě z energetického mixu co nejdříve vyřadit.

Na středečním hlasování v Bruselu mohli europoslanci taxonomii zamítnout, potřebovali k tomu ale více než polovinu ze všech 705 členů Evropského parlamentu, tedy alespoň 353 hlasů. Získali jich ale jen 278. Proti námitce bylo 328 poslanců, 33 se hlasování zdrželo. Padla tak poslední překážka pro přijetí taxonomie.

Fiala: Hlavním úkolem Unie je jednotně zmírňovat dopady krizí na občany

Evropa

„Jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout takového výsledku, který je dobrý nejen pro Českou republiku, ale i pro řadu dalších evropských zemí. Ukazuje se, že i to, že jsem tady včera strávil několik hodin a jednal s některými frakcemi, přináší výsledky,“ řekl po hlasování český premiér Petr Fiala (ODS).

Schválení taxonomie podpořil i pár hodin před hlasováním ve svém projevu v Evropském parlamentu. „Jaderná energie a plyn z bezpečných zemí jsou pro řadu členských zemí jediným nástrojem, jak v následujících letech našich společných klimatických cílů dosáhnout,“ řekl na plénu.

Navzdory žádosti českého premiéra hlasovala nakonec proti jádru trojice europoslanců za vládní Piráty Markéta Gregorová, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa.

Mezi odpůrce jádra a plynu patří zejména politici z levicových a ekologických stran, podle kterých budou z taxonomie profitovat jen Francie (zastánce jádra) a Německo (zastánce plynu).

Jourová: Uznání jádra je vítězství zdravého rozumu

Domácí

V úterní diskusi mezi europoslanci také zaznělo, že uznání plynu by nahrávalo Rusku jakožto klíčovému hráči na trhu. Ze stejného důvodu ve středu demonstrovally také skupiny aktivistů před budovou Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám