Hlavní obsah

Vrah švédské ministryně zahraničí dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Švédský soud poslal v úterý vraha ministryně zahraničí Anny Lindhové na doživotí do vězení. Mijailo Mijailovic (25) svou oběť ubodal v momentě, kdy nakupovala oblečení ve Stockholmu, a to v září 2003.

Foto: archiv radnice Praha 13

Pivní výkop Antonína Panenky.

Článek

Soud označil útok za "divoký, násilnický a agresivní". V rozsudku se dále uvádí, že byl promyšlený a pachatel se ho snažil následně zakrýt, mj. jiné tím, že se zbavoval zakrváceného šatstva.  

Dnešnímu vynesení trestu předcházely spekulace o psychickém stavu vraha. Mijailovic byl odborníky shledán příčetným a plně odpovědným za své činy až minulý týden.

Obžalovaný měl v minulosti vážné duševní problémy, s nimiž se léčil. Advokát proto požadoval jeho propuštění s tím, že pachatel jednal ve stavu nepříčetnosti. Naopak obžaloba navrhovala doživotní trest. Soud se nakonec přiklonil právě k ní.

Lindhová byla pobodána 10. září v obchodním domě v centru Stockholmu. Populární politička, označována za možnou budoucí premiérku země, o den později zemřela.

Mijailovic se k činu záhy po zatčení přiznal. Popřel ale, že by chtěl Lindhovou zavraždit. K útoku ho údajně navedly vnitřní hlasy. Na této verzi stále trvá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám