Hlavní obsah

Vrah populisty Fortuyna stráví 18 let ve vězení

DPA, BBC, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Necelý rok po zavraždění nizozemského pravicově populistického politika Pima Fortuyna odsoudil v úterý soud v Amsterdamu jeho 33letého vraha Volkerta van der Graafa k 18 letům vězení. Soud rozhodl v rámci žádosti obhajoby, jež požadovala časově omezený trest. Naproti tomu obžaloba chtěla pro pachatele doživotí.

Foto: HZS

Ilustrační foto

Článek

Soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že van der Graaf, který je aktivistou hnutí na ochranu zvířat, zastřelil Fortuyna 6. května loňského roku s rozmyslem a zcela záměrně. Navíc tak učinil z bezprostřední blízkosti. Pachatel před soudem přiznal, že na politika vypálil cíleně pět ran: na hlavu, krk a hrudník své oběti.

Za svůj motiv označil van der Graaf obavy, že v případě, že by Fortuyn získal příliš mnoho poltické moci, znamenalo by to poškození zájmů nejslabších členů nizozemské společnosti.

Vražda se udála pouhých devět dnů před nizozemskými parlamentními volbami. Po volbách se Fortuynova strana LPF stala druhou nejvýznamnější politickou silou v zemi.

Fortuynova strana nechce přistěhovalce

LPF má program zaměřený proti liberální přistěhovalecké politice. Po mimořádném úspěchu v parlamentních volbách ji křesťanskodemokratický politik Jan Peter Balkenende přizval do vlády, avšak vnitrostranické rozpory uvnitř LPF se v říjnu 2002 postaraly o pád koaliční vlády. Při předčasných volbách letos 22. ledna 2003 LPF ztratila 18 ze svých 26 křesel. Všechny přední nizozemské politické strany totiž převzaly témata prosazovaná Fortuynem - například tvrdší postup v otázkách přistěhovalectví a kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám