Hlavní obsah

Voják hrozí ve Francii výbuchem

– PAŘÍŽ

Tři francouzské vesnice byly evakuovány kvůli vojákovi, který hrozí, že vyhodí do povětří sklad se zbraněmi, kam se uzavřel. 47letý muž se na místě vyskytuje zřejmě již od pátku. Sklad se nachází v Connantray-Vaurefroy v departmentu Marne.

Foto: Vendula Brdičková

Náplavka je naše :)

Článek

Přítomnost vojáka ve skladě byla zjištěna až v sobotu večer, upřesnil zástupce oblasti Marne. Zatím není jasné, zda je muž ozbrojen. Ve skladišti je několik tun protitankových min.

Z bezpečnostních důvodů byli obyvatelé vísek Normée, Lanharrée a Connantray evakuováni, celkem jich je přibližně čtyři sta. Někteří našli útočiště v místní tělocvičně, ostatní se ubytovali u příbuzných.

Doprava v okruhu šest až 15 kilometrů okolo skladiště byla odkloněna, v oblasti je nyní rozmístěna zásahová jednotka četníků.

Voják je nespokojený s tím, že se mu naplnil počet odsloužených let. U armády chce ale zůstat. Muž v sobotu podstrčil pod dveřmi skladiště dopis, v němž vysvětluje, že 17. prosince překročí věkový limit. To odmítá a chce pokračovat v kariéře v armádě.

Podle oficiálních zdrojů již obyvatelům nehrozí žádné nebezpečí. Na místo se sjela asi stovka záchranářů a hasičů. Se zastupitelstvem departmentu je v permanentním spojení francouzský ministr vnitra Dominique de Villepin.

Reklama

Výběr článků

Načítám