Hlavní obsah

Vojáci USA si krátí čekání na útok kinem a popcornem

Novinky, Lenka Hloušková, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP ARÍFDŽÁN

Muži a ženy sedí pod slunečníky. Nabírají si plátky sýra, čerstvou zeleninu, zmrzlinu. Vedro je nesnesitelné. Nikomu se už ani nechce jít do tělocvičny na aerobik. Plno je jen v místnostech s klimatizací. Podle CNN tak vypadá běžný den amerických a britských vojáků čekajících na válku s Irákem v kuvajtském logistickém centru Arífdžán.

Foto: Václav Vlasák
Článek

"Dělají pro naše pohodlí nemožné," chválí zabezpečení jednotek Andrew Dorau (25) z Wisconsinu. Je jedním z 50 až 60 tisíc lidí, kteří jsou nyní v Kuvajtu. V Arífdžánu tráví vzácné chvilky volna. Nejhorší je podle něj spánek ve stanech přímo v poušti.

Stany s horkou vodou

Provizorní plátěná stavení však mají splachovací záchody, elektrické topení a horké sprchy. Pokles teplot mezi dnem a nocí je totiž značný. Vše ještě komplikuje písek, který se dostane do sebemenší štěrbiny. Každý den se stává v 7 hodin ráno. Následuje rozcvička spojená se zpěvem. Poté stále se opakující výcvik.

V poledne se podává jídlo ve speciálních plastikových miskách MRE - zkratka tří slov znamenající jídlo vhodné k požití. "Nejhorší je, že si nemáš s kým popovídat. Stále stejné tváře, stále stejná témata k hovoru," přibližuje nejpalčivější problém mise obyčejných vojáků Andrew.  

Kino a pop corn

Camp ArÍfdžán leží asi 65 kilometrů na jih od hlavního města Kuvajtu. Vedle vojenského materiálu zde mohou jednotky získat také DVD přehrávače, tabákové dýmky, trička, sušené maso, ale i americké vlajky a Coca-Colu. Je tu i kaple, kde se denně ozývá americká hymna. Hladoví vojáci se mohou najíst například i v Burger Kingu, či ve speciálním salátovém baru a vlastní cukrárně vyrábějící především zmrzlinu. Ke zkrácení dlouhých večerů slouží promítání filmů v kině umístěném ve velkém stanu. Ke koupi je tu samozřejmě i tolik nezbytný pop corn. Komu se nechce lenošit, zaskočí večer na hodinu aerobiku či na internet, popovídat si alespoň na dálku s blízkými.  

Reklama

Výběr článků

Načítám