Hlavní obsah

Voda přerušila trať z Břeclavi do Vídně, evakuují části Drážďan

DPA, Ivan Vilček,Právo,Novinky, APA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DRÁŽĎANY

Záplavy postihly i sever Rakouska a Německo, kde způsobují stále větší potíže. Situace na Labi v Sasku je kritická, hladina vody dále stoupá. V Rakousku protrhla hráz v noci na pondělí řeka Morava, jejíž hladina stoupla na 5 metrů, zaplavila tak oblast kolem Dürnkrutu u hranic se Slovenskem. Byl přerušen provoz na trati Břeclav - Vídeň.

Článek

U obce Jedenspeigen v okresu Gänserndorf voda z řeky Moravy v 3:30 ráno protrhla hráz a zaplavila  městečko Dürnkrut, silnici B 49 spojující Hainburg a Břeclav i souběžně vedoucí mezinárodní železniční trať. Právě tudy přitom jezdí mezinárodní rychlíky z Vídně do Polska i do Prahy a dál do Berlína.

Podle mluvčího Českých drah Aleše Ondrůje vlaky z Prahy a z Varšavy, které jezdí na trase Břeclav - Hohenau - Vídeň, jsou odkloněny přes Děvínskou Novou Ves a Marcheg. Vlaky EC 70  a EC 75 na trase Vídeň - Praha a zpět jezdí pouze v úseku Praha -  Hohenau a zpět. V úseku Hohenau - Vídeň jsou cestující přepraveni autobusy bez přestupů. U příměstských vlaků na trase Břeclav - Vídeňské Nové Město je v úseku Droesing - Gaenserndorf zavedena náhradní autobusová doprava.

Hráz je narušena v délce asi 80 metrů. Podle záchranáře Eduarda Kammerera není oprava hráze možná. Záchranné práce přesto pokračují a hasiči se snaží zachytit stoupající vodu podél silnice B 49. Voda zaplavila na 250 domů, evakuováno muselo být 300 až 400 lidí z 2100 obyvatel Dürnkrutu. 

Povodně v Maďarsku a na Slovensku

Hladina Moravy, která ohrožovala slovenské obce Záhorská Ves a Moravský sv. Ján v důsledku protržení hráze v pondělí přechodně klesla, ale vodohospodáři očekávají v nejbližších dnech překonání historických rekordů.

Dunaj stoupá u Štúrova a u Komárna, kde hladina řeky převyšuje 760 centimetrů. V důsledku vysoké hladiny Dunaje V Maďarsku bylo ze svých domovů evakuováno téměř 500 lidí včetně 60 obyvatel metropole. V Budapešti pro veřejnost uzavřeli oblíbený Margitin ostrov. Hladina Dunaje v hlavním městě Maďarska dosáhla 8,6 metru. Na severu země se voda místy rozlila a odřízla některé vesnice, které musejí být zásobovány kánoemi.

Kritická situace na maďarském úseku Dunaje zasáhla také do předvolební kampaně v zemi. Premiér Ferenc Gyurcsány zrušil své mítinky s občany a osobně dohlíží na boj s velkou vodou. Gyurcsány v pondělí vyzval představitele politických stran, aby v předvolebním období soustředili pozornost na ochranu životů a majetku lidí.

Kritická je situace také na východě Slovenska , kde lidi ohrožuje především řeka Bodrog. Stoupá také Váh, jehož hladina dosáhla 872 centimetrů.

Labe ohrožuje saská města

V Sasku hladina Labe stoupá rychleji, od 22 hodin se zvyšuje nejméně o centimetr za hodinu uvedl, mluvčí radnice Drážďan Sven Kindler. V Pirně dosáhla hladina řeky v pondělí ve tři ráno 7,86 metru a v Drážďanech 7,36. Maxima má přitom hladina řeky dosáhnout až v úterý. Čeští hydrologové očekávají, že v pondělí odpoledne dosáhne hladina Labe v Ústí 8,80 metru.

V úterý by v Drážďanech mohla hladina dosáhnout výše 7,5 až 7,8 metru, v Pirně se čeká 8,6 metru a v Schöně, kde už v neděli v osm večer naměřili 8,61 metru, dokonce očekávají 9,05 metru.

Evakuace v Německu pokračují

V Sasku proto přemísťují další stovky lidí, z nejníže položené čtvrti Drážďan Gohlis museli evakuovat přes tři sta lidí, voda už šplíchala přes hráz. V mnoha oblastech je situace kritická, obydlí jsou zaplavená a hráze musí chránit pytle s pískem.

Situace je však lepší než v roce 2002, což zdůraznil i saský premiér George Milbrandt. Při hledání financí na zaplacení škod uvedl, že jsou mnohem nižší než před třemi a půl lety i proto, že se po minulých zkušenostech na povodeň lépe připravili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám