Hlavní obsah

Vlny tsunami mají na svědomí již 160 tisíc obětí

KOLOMBO/JAKARTA

Počet obětí prosincového zemětřesení, které vzedmulo vražedné vlny tsunami, nadále narůstá. V pátek dosáhl 160 tisíc, když Indonésie zvýšila svou statistiku na 98 tisíc mrtvých a 15 tisíc nezvěstných. V pátek přijel do druhé nejpostiženější země Srí Lanky americký ministr zahraničí Colin Powell. Během dne ji navštíví i generální tajemník OSN Kofi Anann.

Článek

Chtějí se na vlastní oči přesvědčit o škodách, které živel napáchal, aby co nejlépe zorganizovali pomoc. Powell navštívil oblast Galle na jihu země, kde pomáhají přeživším američtí vojáci.

Kofi Anann se obrátil na země, které se rozhodly oblasti pomoci, aby okamžitě uvolnili miliardu dolarů na pomoc obětem, přičemž čtvrt miliónu je potřeba na provizorní přístřeší, 215 miliónů na potraviny a 122 miliónu na léky a další zdravotnický materiál.

Nejpostiženější je Indonésie

Na Srí Lance podle posledních informací živel zabil 30 615 obětí. Nejvíce byla zasažena Indonésie, kde počet obětí vzrostl o čtyři a půl tisíce na  98 489. Dalších 15 420 lidí je pohřešováno. Střechu nad hlavou v zemi ztratilo 517 tisíc lidí.

Nezvěstní jsou v současnosti už považováni za téměř jistě mrtvé, neboť od katastrofy uplynulo 12 dní. Na jihu Thajska v mnohých oblastech již pátrání po dalších obětech končí. Netýká se to však provincie Pchang Nga, kde se nacházejí turistická letoviska Pchi Pchi a Khao Lak.

V Thajsku zemřelo přes 2500 turistů

Vlna tsunami si vyžádala v Thajsku 5 291 obětí, z nichž 2 510 tvoří cizinci. Dalších 3 570 osob je nezvěstných. Záchranáři se domnívají, že počet obětí bude ještě vyšší než jsou oficiální čísla, ale nedokáží odhadnout o kolik.

"Mnoho místních obyvatel si vzalo těla svých příbuzných, jež jsme ani nestačili zaevidovat," uvedl  Dr. Porntip Rajanasusan, náměstek ředitele Centrálního institutu forenzních věd v Takuapě.

Třetí nejpostiženější zemí zůstává Indie, kde zemřelo 9 682 lidí. Toto číslo zahrnuje i mrtvé ze souostroví Andamany a Nikobary.

Reklama

Výběr článků

Načítám