Hlavní obsah

Videa kompromitující diplomata ČR na internetu

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK/PRAHA

Na internetu byly v pátek zveřejněny videozáznamy, na nichž je český diplomat Pavel Křivohlavý zachycen ve společnosti běloruských mladíků. Na ulici je líbá a následně nasedá do diplomatického automobilu. Informace přinesl server Weblog Kremlin. Křivohlavý byl z Běloruska před týdnem vyhoštěn. Jako důvod Minsk uvedl právě jeho nevhodné kontakty.

Foto: Jiří Smutný

Panda malá

Článek

Česko-běloruské vztahy se po kauze ocitly na bodu mrazu. Obě země si vzájemně minulý týden vypověděly diplomaty. [celá zpráva]

Ministerstvo zahraničních věcí ČR se za Křivohlavého postavilo. Šéf úřadu Cyril Svoboda minulý týden označil tvrzení běloruské strany za nevěrohodná. Podle něj náš diplomat tamní zákony neporušil.

Ke zveřejnění videonahrávek se od půl třetí odpoledne i přes opakované telefonáty Novinkám nikdo z MZV nevyjádřil. Úřad přitom přislíbil zveřejnění stanoviska české strany kolem 17. hodiny.

Tiskový mluvčí Vít Kolář údajně musel další postup v kauze zkonzultovat s ministrem Cyrilem Svobodou.

"Velmi pravděpodobně KGB vyrobila záběr, který pak používá všemožně. Na základě toho záběru ho (pozn. Křivohlavého) nehodlám soudit," řekl dnes Kolář ČTK.

Záběry použité v reportáži v TV

"Video, fotomateriály a výpovědi mladistvých sváděných českým diplomatem svědčí o tom, že Křivohlavý je skutečně homosexuálem a pravidelně sváděl a opíjel chlapce v Bělorusku," tvrdí ve svém prohlášení agentura Interfax-Západ citovaná serverem Weblog Kremlin.

Interfax-Západ podle ČTK není státní agenturou, úzce však spolupracuje s vládními úřady. Ve svém zpravodajském servisu přináší téměř výlučně informace z oficiálních zdrojů.

Záběry zveřejněné na internetu pocházejí z reportáže vysílané běloruskou státní televizí. Každá ze čtyř videonahrávek je dlouhá zhruba minutu.

Křivohlavý: zákony jsem neporušil

Na prvním záznamu je vidět, jak Křivohlavý a dva mladíci nastupují do auta s diplomatickou poznávací značkou. Záběry jsou tmavé a nezřetelné.

Na druhém záznamu se diplomat líbá s mladíkem v restauraci Pečki-Lavački a hladí ho - i tento záznam je dost tmavý.

Na třetím, zřetelnějším záznamu, se Křivohlavý na ulici loučí, objímá a líbá se dvěma mladíky. Následně nastupuje do vozidla a odjíždí.

Za záběrů není jasné, kolik je hochům let. Nejde však rozhodně o děti, ale o dospívající mladíky. 

Poslední video zachycuje diplomata na policejní stanici. Na záznamu je zachycená rovněž neznámá žena, která slovně útočí na přítomné policisty. Snaží se rovněž opakovaně zastavit kameramana, který výslech natáčí.

Interfax-Západ zveřejnil i jednu fotografii. Český diplomat je na ní zachycen, jak v restauraci sedí ve společnosti blíže neurčeného mladíka. Na stole stojí nejméně jedna sklenice s alkoholem, pravděpodobně s pivem.

Obvinění: nevhodné sexuální kontakty

Běloruské úřady tvrdí, že většině z nafilmovaných hochů není ještě 16 let,  tj. jsou pod hranicí povolující v zemi pohlavní styk. Interfax - Západ dokonce mladíka na druhém videozáznamu označuje za školáka. 

Bělorusové již Křivohlavého obvinili z toho, že konzumoval s hochy mladšími šestnácti let alkohol a měl s nimi i sexuální styky. Za jejich služby jim údajně dával dárky. Zmíněnými činy tak diplomat ČR, jak tvrdí vyšetřovatelé případu, ohrozil mravní vývoj chlapců.

Křivohlavý vše odmítá. Tvrdí, že svým chováním žádné zákony neporušil. Policie ho zadržela ve středu večer 19. ledna.

Reklama

Související články

Česko-běloruské vztahy jsou na bodu mrazu

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ČR v pátek odpoledne vypovědělo ze země běloruskou diplomatku. Jde o odvetu na oznámení Minsku o vyhoštění českého...

Výběr článků

Načítám