Hlavní obsah

Větrná smršť na Slovensku a Rakousku, zraněno nejméně šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/VÍDEŇ

Pět lidí bylo zraněno při větrné smršti, jež se v pátek večer po devatenácté hodině přehnala nad slovenskou Banskou Bystricí. Ačkoli vítr řádil jen deset minut, zanechal po sobě asi desetimilionové škody. Informovala o tom v sobotu slovenská tisková agentura TASR. Živel způsobil materiální škody i v Rakousku. Těžce tam přitom zranil jednu ženu.

Foto: CŘ Brno
Článek

"V nemocnici jsme ošetřili ženu, které spadla na náměstí SNP na hlavu taška střešní taška. Měla těžký otřes mozku. Další žena si zlomila při útěku před deštěm kotník," popsala následky smršti na Slovensku bánskobystrická Rooseveltova nemocnice s tím, že další tři osoby odešly po ošetření domů.

Vichřice ve městě i jeho blízkém okolí strhla z několika budov střechy, na elektrické vedení spadly stromy. Poškozen byl i jeden z kostelů v centru Banské Bystrice. Na náměstí SNP byly zničeny letní terasy kaváren."Byla to chvilka. Zafoukal silný vítr a když jsem vyběhla po schodišti, dveře na půdu byly otevřeny a střecha už byla pryč," řekla jedna z postižených obyvatelek Banské Bystrice.

Následky vichřice, která podle odhadů způsobila škody ve výši deseti milionů korun, nyní odstraňují hasiči. Vichr se Banskou Bystricí přehnal nedlouho před návštěvou papeže Jana Pavla II., který by měl 12. září v centru města sloužit mši. Radnice přitom nechala opravit silnice i fasády budov, přičemž některé rekonstrukční práce ještě neskončily.

Silný vítr řádil také v západoslovenském městě Vráble a v okolních vesnicích. Při smršti tam však nebyl nikdo zraněn.

Rakousko zažívá záplavy

Vlna bouří a průtrží mračen, která prošla od pátku do sobotního také rána Rakouskem, způsobila v řadě oblastí značné materiální škody, sesuvy půdy a zatarasení silnic napadanými stromy a kamením. Podle agentury APA byly nejvíce postiženy oblasti v severním Rakousku (sousedícím s Moravou) a v jižní části (Korutany).

V okrese Hollabrunn strhl poryv vichřice z jednoho domu pokrytí terasy a střechu i s krovem. Letící trosky konstrukce poškodily střešní krytinu na několika sousedních domech, přičemž z jednoho dokonce srazily komín, a nakonec zatarasily silnici, na níž zdemolovaly zaparkované auto. V okrese Tulln zasáhly vichrem ulomené části stromů jedoucí dodávku a značně ji zdemolovaly. Řidič vyvázl jen náhodou bez zranění, jeho spolujezdkyně ale byla zraněna těžce.

Také jihorakouské Korutany zasáhly v pátek prudké deště, které trvaly až do dnešního poledne. Vody se vylévaly z potoků i řek, v okolí Villachu a Hermagoru voda zaplavila mnoho sklepů, ale také silnic, které pak musely být uzavřeny kvůli nánosům bláta a kamení. Hasiči vyjížděli k 250 případům, dva domy musely být zcela evakuovány. Zaplavení silnic znamená, že některé horské oblasti zůstaly zatím odříznuty od světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám