Hlavní obsah

Verdikt nad kanibalem vyvolal v SRN pochyby

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Vlnu kritických pochyb vyvolal v Německu páteční rozsudek nad kanibalem Arminem Meiwesem (42). Toho šestý senát zemského soudu v Kasselu uznal vinným jen ze zabití, nikoli z vraždy, a poslal ho do vězení jen na osm a půl roku. Znamená to, že by mohl při dobrém chování být propuštěn za čtyři apůl roku.

Foto: Jiří Blatoň

Řeka Odra v Bohumíně při 1. stupni povodňové aktivity.

Článek

"Je to neúnosný verdikt," řekl politik opoziční CDU Friedberg Pflüger.

"Ptám se, v jaké zemi to vlastně žijeme, když někdo, kdo jiného člověka rozřeže, nechá vykrvácet a zabije, bude moci vyjít za čtyři a půl roku na svobodu a ještě vydělá prodejem svého příběhu," rozčiloval se.

"Když někdo sní jiného člověka a hezky nahlas uvažuje, koho si dá jako dalšího, pak je duševně nemocný," uvedl činitel vládní SPD Hans-Peter Kemper. "Ve vězení musí podstoupit terapii, jinak to nemá smysl," dodal. 

Rozhořčené deníky

List Münchner Merkur označil rozhodnutí soudu za "svědectví expertní aprávní bezmoci, která volá po revizi".

Stuttgarter Zeitung se ptá, zda shovívavý trest vůbec splní své poslání, to jest ochrání společnost dodatečně před tím, aby odsouzený svůj čin znovu zopakoval. Ten, kdo se neptá po důvodech činu, nebojuje s příčinami, ten nezabraňuje dalším tragédiím," upozornil deník.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung nebyl kanibal pro soud dostatečně duševně nemocný, aby mohl být odsouzen pro vraždu z nízkých pohnutek. "Pokud Spolkový soudní dvůr případ neposoudí jinak, bude hovorný kanibal, který dobře spolupracoval s vyšetřovateli, za pár let na svobodě a plně k dispozici trhu," shrnul list.

Meiwes se během líčení přiznal, že v noci na 10. března 2001 usmrtil, rozčtvrtil ačástečně snědl inženýra Bernda Brandese (43) z Berlína.

Kanibalismus

Pojídání lidského masa je staré jako lidstvo samo. Tuto tradici vytlačil na Zemi, až na malé výjimky, nástup tzv. civilizace.

Kmeny v Africe, mj. v Demokratické republice Kongo, ale kanibalismus stále praktikují. Metoda, při níž jsou pojídány srdce a mozky nepřátel, tam slouží pro zastrašení obyvatel. Přežívá však i víra, že snědením části těla přechází na strávníka životní síla a schopnosti mrtvého.

Lidské maso prý chutná sladce, připomíná maso koňské. Z těla se konzumovaly svaly: tj. prsa a hýždě, strávníci nepohrdli ani játry, očima a morkem z kostí. Pokrmy dochucovaly nejčastěji bylinky a ovoce.

Do Evropy se kanibalismus vrátil vlivem zámořských cest v 16. století. Poslední podobný případ v ČR je kauza Ladislava Hojera (28), jenž byl za 5 vražd v roce 1986 popraven.

Zdroj: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Německý kanibal možná nebyl sám

Německý kanibal z Rotenburgu možná není sám - při pondělním, sedmém dni procesu s Arminem Meiwesem (42) v Kasselu vyšlo najevo, že z přípravy kanibalistického...

Výběr článků

Načítám