Hlavní obsah

Venezuelané rozhodují v referendu o další kandidatuře Cháveze

– CARACAS

Venezuelští voliči v neděli v referendu rozhodují o tom, zda se současný prezident Hugo Chávez bude moci v budoucnu ucházet o mandát hlavy státu, kolikrát bude chtít. Dosud to ústava omezuje na dvě volební období po sobě. Druhý mandát Chávezovi končí v roce 2012.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Muž hlasuje v referendu v hlavním městě Caracas

Článek

Navržená ústavní novela by povolila neomezený počet volených mandátů pro stejnou osobu. Chávez je u moci již deset let a tvrdí, že k plné realizaci svých reforem potřebuje vládnout nejméně další desetiletí.

Poslední průzkumy veřejného mínění naznačovaly mírnou převahu Chávezových přívrženců (46 procent pro, 41 procent proti), výsledek však přesto zůstává nejistý.

Venezuelský prezident Hugo Chavezfoto: Reuters/Tomas Bravo

Již v roce 2007 Chávezovi těsně neprošlo referendum o rozsáhlé změně ústavy, ve které byl rovněž navržen neomezený počet prezidentských mandátů. Od té doby Chávezova obliba mírně poklesla.

Voliče budily trubky

Voliče dnes budily zvuky trubek a místy ohňostroje, aby připomněly hlasování. Kampaň k referendu byla silná a ještě dnes je ve venezuelských městech vidět mnoho plakátů s nápisem "Chávez ano". Opozice reaguje plakáty "Ne neomezeně opakovanému zvolení!"

Studenti vytyčili vlastní heslo "Ne znamená ne!" Narážejí tak na skutečnost, že změny ústavy s odstavci umožňujícími Chávezovo zvolení pro další funkční období zamítlo již referendum v roce 2007.

Atmosféra kolem referenda, které je již páté za dobu Chávezovy vlády, je napjatá. Na průběh hlasování dohlíží 140 000 vojáků věrných režimu. Inflace ve Venezuele za loňský rok překročila 30 procent a hospodářský růst se výrazně snížil. Ceny ropy, hlavního zdroje venezuelských příjmů, na světových trzích citelně klesly a vláda nemá prostředky na plnění programových slibů. Právě proto prý Chávez usiluje o prodloužení svého mandátu "třeba na dalších deset let", aby mohl dotáhnout do konce svůj velkorysý program.

Pokud Chávez v dnešním referendu zvítězí jen velmi těsně, vyvolá to vlnu požadavků opozice na přepočítávání hlasů, míní agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám