Hlavní obsah

Vedle českého turisty v Malé Fatře udeřil blesk. Je zraněný

V úterý odpoledne udeřil blesk v Malé Fatře vedle českého turisty, který utrpěl zranění hlavy, ruky a stěžoval si také na bolesti páteře a žeber. Informoval o tom web Horské záchranné služby (HZS).

Foto: HZS

Do záchranné akce na Malé Fatře se zapojil také vrtulník horských záchranářů

Článek

Na pomoc českému turistovi vyrazili terénním vozidlem čtyři horští záchranáři ze Štefanové. „Bouře však neustávala a pokračovat na hřeben mezi Poludňový grúň a severní vrchol Stien bylo nebezpečné a riskantní. Záchranáři proto počkali na zlepšení podmínek na Chatě na Grúni,“ uvedl web.

Na zlepšení počasí čekala také posádka záchranářského vrtulníku v Žilině. „Skupina turistů, která byla u zraněného, na doporučení záchranářů opatrně snesla muže na bezpečnější místo pod hřeben, kde počkali na pomoc,“ uvedli horští záchranáři. Po zlepšení počasí byl pacient vrtulníkem transportován do nemocnice.

Na Kriváni zasáhl blesk dva turisty, jeden zemřel

Evropa

V pondělí zasáhl blesk dvojici polských turistů na hoře Kriváň ve Vysokých Tatrách. Jeden z dvojice na místě zemřel a druhý utrpěl vážné zranění hlavy.

HZS upozorňuje turisty, aby před túrou sledovali vývoj počasí. „V letních měsících se výrazně zvyšuje bouřková činnost. Doporučujeme, aby návštěvníci na túry nastupovali v brzkých ranních hodinách,“ dodala horští záchranáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám