Hlavní obsah

Vedení Súdánu chce vydat exprezidenta Bašíra mezinárodnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Súdán

Vedení Súdánu se dnes rozhodlo vydat exprezidenta Umara Bašíra, který čelí obviněnému z genocidy a válečných zločinů, Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC, podle něhož zatím není jasné, kdy přesně bude bývalá hlava státu do Haagu vydána a zda se nebude část vlivné armády rozhodnutí příčit.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

Bývalý súdánský prezident Umar al-Bašír

Článek

Bašír je obviněn z vážných zločinů spáchaných v rámci konfliktu v západosúdánském Dárfúru, jenž začal v roce 2003 a připravil o život zhruba 300.000 lidí.

Podle OSN konflikt také přinutil zhruba 2,5 milionu lidí opustit domovy. Súdánské úřady nyní uvedly, že Bašír a další, kteří čelí obviněním ICC, by měli stanout před tribunálem v Haagu. Rozhodnutí exprezidenta vydat bylo výsledkem jednání mezi súdánskou vládou a skupinami povstalců z Dárfúru.

Ženy v Súdánu slaví. Za kalhoty už nedostanou 40 ran bičem

Svět

„Nelze docílit spravedlnosti, pokud nezahojíme rány," uvedl vládní mluvčí Muhammad Hasan Tajší a doplnil, že spolu s exprezidentem budou ICC předáni další tři lidé. Na dotaz, zda stoupenci Bašíra rozhodnutí o vydání přijmou, Tajší řekl, že nikdo nestojí nad zákonem.

„Děláme to, o co nás Súdánci požádali," řekl Tajší a zdůraznil, že jde o stanovisko vlády, v níž jsou zastoupeni vysoce postavení generálové. Tajší je civilním členem orgánu, který dohlíží na přechod země k demokracii.

Zpravodajský web BBC nicméně zároveň napsal, že se proti rozhodnutí Bašíra vydat mohou postavit někteří generálové v súdánské armádě. Zároveň není záruka, že bude Bašír vyslán do Haagu brzy, jelikož mírové rozhovory stále pokračují a vydání představitelů znesvářených stran konfliktu by zřejmě muselo být součástí širší mírové dohody, uvedl BBC.

Súdánská armáda zasáhla proti vzpouře příslušníků tajné služby

Svět

Bašíra po měsících protestů svrhla loni v dubnu armáda. Prokurátoři ICC na něj vydali zatykač a obvinili ho z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Bašír obvinění i pravomoc ICC odmítá.

Šestasedmdesátiletý Bašír se dostal k moci při vojenském převratu v roce 1989 a vládl Súdánu pevnou rukou. Svržen byl loni a v prosinci mu súdánský soud uložil dva roky vězení za korupci a praní špinavých peněz.

Trest si má Bašír odpykat ve státním nápravném zařízení pro starší osoby odsouzené za trestné činy, na něž se nevztahuje trest smrti. Prokurátoři v Súdánu jej také viní ze zabíjení demonstrantů při protestech, které vedly k jeho svržení. Bašír veškerou vinu odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám